Ničeno: “Hrvatski građani mogu biti sigurni, ali BIH nema rješenje za migrante”

Nakon sukoba ilegalnih migranata u Bosni i Hercegovini u improviziranom kampu kod sela Žegar nedaleko od Bihaća, u kojem su dvojica ubijena, a deset teže i osam lakše ozlijeđeno, pomoćnik glavnog ravnatelja policije, načelnik Uprave za granicu Zoran Ničeno umiruje hrvatske građane. Poručuje kako policija nadzire granicu, građani se mogu kaže osjećati sigurno, no, navodi kako Bosna i Hercegovina nema odgovor što s migrantima.

“Mi smo odmah kontaktirali naše bosanske kolege i ponudili svu moguću pomZoran oć u eventualnom pronalasku počinitelja tih kaznenih djela koji su se tamo dogodili. S njima smo u kontaktu, no za sada nemamo informacija koje bi mogli podijeliti s vama. Nema značajnijih grupa koje su krenule prema granici da bi mogli detektirati da je to baš grupa koja se tamo sukobila”, rekao je Ničeno za HRT.

 Na području Unsko-sanskog kantona otprilike od 3600 do 4000 osoba, od ukupno oko 6000 koliko ih je u BiH

“Naravno da na području kantona van kampova i registriranih centara ima daleko veći broj migranata. Ono što se događa u posljednjih mjesec dana i više, je protest građana Bihaća i Velike Kladuše koji se osjećaju nesigurno. Značajno je pogoršana sigurnosna situacija zbog migranata koji imaju međusobne sukobe, ozljeđivanja i tuče. Građani se organiziraju i pritišću vlasti da te migrante maknu iz tog područja.”

Bosna i Hercegovina, ističe, očito nema odgovor što s tim migrantima pa ti migranti bježe iz tih urbanih kampova u obližnje šume i tamo postavljaju šatore.

Očekuje li nakon zatvaranja centra Bira i najave da se zatvara još jedan pojačan pritisak na hrvatsku granicu, kaže da će biti jednak, ali da su fizički bliže granici.

“U nekim slučajevima nama su više pod kontrolom s obzirom na to da s našim sustavima detekcije i promatranja migranata možemo dobro vidjeti situaciju i temeljem tih tehničkih uređaja s kojima raspolažemo i reagirati na vrijeme. Ništa nije dramatično što se tiče ugroze hrvatske granice, ali je situacija teška za građane Unsko-sanskog kantona.”

U Hrvatsku ušlo 39 posto više ilegalnih migranata

Unatoč karanteni, u ovoj godini u Hrvatsku je ušlo 20100 ilegalnih migranata, odnosno 39% više u odnosu na prošlu godinu. No, Ničeno poručuje kako je pojačana i aktivnost hrvatske policije. Podsjeća da je pad ulaska u BiH od 40%, što znači da je, kako navodi, hrvatska policija svojim radom otkrila daleko više ilegalnih migranata.

“Mi smo fokusirani na zaštitu granice, ali svakako nam je drugi cilj i sprječavanje krijumčarenja gdje imamo odlične rezultate i sveopću suradnju policijskih snaga.”

Situacija, kaže, nije dramatična što se tiče granice, a policija je na prostoru Ličko-senjske, Karlovačke i Sisačko-moslavačke županije gdje su pritisci najveći. Građani mogu biti sigurni, jer, ističe, policija budno prati sve događaje u BiH.

Migrantska kriza u Bosni i Hercegovini poprima sve dramatičnije razmjere. S dolaskom jeseni i hladnih dana prijeti humanitarna katastrofa, osobito na području Bihaća i Velike Kladuše. Među migrantima, sukobi su sve češći.

Komentiraj