Japanski premijer Shinzo Abe u petak je izrazio nezadovoljstvo zbog ruskog postavljanja raketnih sustava na otocima oko kojih se Tokio i Moskva spore.

Abe je rekao odboru parlamenta kako je Japan poslao poruku Rusiji da je postavljanje raketa “vrijedno žaljenja” i “nekompatibilno” sa stavom Tokija.

Rusija je postavila jedan sustav protubrodskih raketa na otok Etorofu, te još jedan na otok Kunashiri, objavila je agencija Kyodo News pozivajući se na novine povezane s tihooceanskom flotom ruske mornarice.

Etorofu i Kunashiri, na ruskom Iturup i Kunašir, dio su otočja Kurili koje je pod ruskom kontrolom i nalazi se sjeverno od japanskog otoka Hokkaida.

Sovjetske trupe zauzele su te otoke 1945., uključujući i otok Šikotan i skupinu otočića Habomai, nakon što je Japan pristao na uvjete predaje u Drugom svjetskom ratu koji su određeni Potsdamskom deklaracijom. Japan zahtijeva te otoke i naziva ih Sjeverni teritoriji.

Taj sukob oko teritorija spriječio je Japan i Rusiju da potpišu postratni mirovni sporazum i nastave s poboljšanjem svojih odnosa.

Rusko postavljanje raketa dolazi uoči posjeta predsjednika Vladimira Putina Japanu u prosincu tijekom kojeg se japanski premijer Shinzo Abe nadao postići napredak oko teritorijalnog sukoba.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova u četvrtak je rekla kako je postavljanje raketnog sustava dio ruskog plana o jačanju državne sigurnosti, te je ponovila stav Moskve da su ti otoci integralni dio njezinog teritorija, prenio je Kyodo.

Komentiraj