FaH

NEVJEROVATNA GREŠKA: DRŽAVNA MATURA Odgađa se polaganje testa iz hrvatskog jezika

Polaganje dijela ispita iz hrvatskoga jezika na državnoj maturi, odnosno testa na A i B razini koji su učenici trebali pisati u utorak u 9 sati, odgođeno je do daljnjega jer je u jednoj splitskoj školi kompromitiran sadržaj ispita, objavio je u ponedjeljak Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO).

Na rasporedu polaganja državne mature u ponedjeljak je bilo pisanje eseja iz hrvatskog jezika na obje razine, no u jednoj splitskoj školi zabunom je pristupnicima umjesto ispitnoga materijala za esej podijeljen ispitni materijal za test iz hrvatskoga jezika.

NCVVO smatra da je time kompromitiran sadržaj ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini te je donesena Odluka o odgodi ispita iz Hrvatskoga jezika – Test na A (višoj) i na B (osnovnoj) razini nakon koje će u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja pristupiti izmjeni Kalendara državne mature 2016./2017.

Datum polaganja drugoga dijela ispita iz hrvatskog jezika bit će objavljen tijekom današnjega dana na mrežnoj stranici Centra, Ministarstva znanosti i obrazovanja, te na stranici Postani student.

Polaganje prvoga dijela ispita iz hrvatskog, odnosno pisanje eseja održano je normalno u svim školama i centrima, uključujući i školu u kojoj je zamijenjen ispitni materijal.

Kako se doznaje iz NCVVO-a, pisanju eseja uspjeli su pristupiti i svi učenici s požarom ugroženih područja oko Makarske, za koje je organiziran prijevoz te su uz pomoć policije koja je preusmjeravala promet uspjeli stići do svojih škola i ispitnih mjesta.

Ministrica Divjak zatražila utvrđivanje odgovornosti

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak obaviještena je o događaju te je od nadležnih tijela zatražila da hitno pokrenu mehanizme provjere i utvrđivanja odgovornosti za ovu situaciju, priopćilo je Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO).

Osim toga, zatražila je da se poduzmu sve raspoložive mjere kako bi se matura provela sukladno svim uvriježenim pravilima i na način da maturanti ne budu zakinuti pri polaganju državne mature.

“Garancija jednakih prava svih učenica i učenika apsolutni je prioritet”, naglasila je ministrica Divjak.

Ministarstvo će u bliskoj suradnji s NCVVO-om nastaviti intenzivno pratiti situaciju, dodaje se u priopćenju.

Komentiraj