Netipičan vestern sa simpatičnim pljačkašima: ‘Butch Cassidy i Sundance Kid’ premijeru je imao 1969.

Slobodno temeljen na povijesnim činjenicama i detaljima iz života glasovitih pljačkaša banaka, film ‘Butch Cassidy i Sundance Kid’ svoju je premijeru imao 23. rujna 1969. godine. Jedan je od najpoznatijih vesterna tog vremena, a godine 1970. zasluženo ovjenčan Oscarima u kategorijama najboljeg izvornog scenarija, najuspjelije originalne pjesme, najbolje glazbe i najbolje fotografije, te nagrađen Zlatnim globusom i s devet prestižnih nagrada BAFTA.

Nakon kultnog filma ‘Žalac’ iz 1973. godine, drugi zajednički projekt glasovitog oskarovca Paula Newmana, njegovog podjednako slavnog kolege Roberta Redforda i redatelja George Roya Hilla netipičan je, elegantno režiran i nostalgičan vestern koji se od žanrovski srodnih uradaka izdvaja romantičnim postuliranjem protagonista i izuzetno uspjelim ležernim i frivolnim ozračjem. Dodatni aduti djela su duhoviti i životni dijalozi, izvrsna glazba dvostrukog oskarovca Burta Bacharacha, osobito antologijska pjesma ‘Raindrops Keep Fallin´ on My Head’, i dojmljiva fotografija hvaljenog Conrada L. Halla, čak trostrukog dobitnika Oscara.

Zanimljivo zvuči podatak da su prije konačnog izbora Roberta Redforda, za ulogu Sundance Kida konkurirali slavni Steve McQueen, koji je odustao zbog nedovoljno visokog honorara, Marlon Brando i Warren Beatty, da bi naposljetku na inzistiranje redatelja Hilla bio odabran upravo Redford. U vrijeme premijere neki američki kritičari filmu su prigovarali zbog pretvaranja protagonista u svojevrsne rock zvijezde starog Divljeg zapada, kao i zbog toga što autor nostalgično-romantičnim pristupom i izbjegavanjem bilo kakve oporosti kao da neprekidno bježi od činjenice da snima vestern.

Komentiraj