EPA/ARIEL SCHALIT

Netanyahu potiče Rumunjsku da prebaci veleposlanstvo u Jeruzalem

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je u petak ponovo pozvao svoju rumunjsku kolegicu Vioricu Dancilu, čija zemlja predsjeda Europskom unijom, da prebaci svoje veleposlanstvo u Jeruzalem.

“Nadam se da ćete intervenirati i zaustaviti rezolucije protiv Izraela u Europskoj uniji i da ćete prebaciti vaše veleposlanstvo i druga veleposlanstva u Jeruzalem. Čekamo vas u Jeruzalemu”, rekao je Netanyahu Dancili tijekom susreta u Jeruzalemu, prema priopćenju njegovih službi.

Dvoje čelnika su razgovarali o iranskoj agresiji u regiji i pokušajima te zemlje da se vojno utvrdi u Siriji, prema priopćenju.

Netanyahu je također rekao da borbom protiv terorizma, Izrael brani ne samo sebe veći i Europu.

Rumunjska od 1. siječnja obnaša rotirajuće predsjedništvo Europskom unijom.

Tijekom prethodnog posjeta Izraelu u travnju 2018. Dancila je rekla da želi prebaciti veleposlanstvo svoje zemlje u Jeruzalem, ali da u zemlji nema dovoljno podrške za tu inicijativu.

Rumunjski predsjednik Klaus Iohannis se protivi želji vlade da slijedi Sjedinjene Države i premjeste veleposlanstvo u Jeruzalem.

Status Jeruzalema je jedno od najtežih pitanja za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba. UN smatra da ga treba riješiti dogovorom između Izraelaca i Palestinaca i da do tada ne bi trebali premještati diplomatska predstavništva u Izraelu.

Jedina zemlja bivšeg komunističkog bloka koja je zadržala diplomatske odnose s Izraelom nakon Šestodnevnog rata 1967., Rumunjska također održava bliske odnose i s Organizacijom za oslobođenje Palestine (PLO).

Komentiraj