Netanyahu planirao vladu jedinstva ne bi li podupro uspostavu mira u regiji

EPA/AMIR COHEN / POOL

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je lani bio predložio oporbi sastavljanje vlade nacionalnog jedinstva radi promicanja mirovnog plana u regiji, ali je zatim odustao od ponude, piše u nedjelju izraelski dnevni list.

Benjamin Netanyahu je u rujnu 2016. uputio oporbenom čelniku, laburistu Isaacu Herzogu, dokument s ponuđenom zajedničkom izjavom u kojoj se opetuje izraelska opredijeljenost za rješenje s dvjema državama, izraelskom i palestinskom, piše oporbeni dnevnik Haaretz.

Pregovori su zatim propali u listopadu kada je Netanyahu koji trenutačno vodi najdesniju vladu u izraelskoj povijesti, na kraju povukao svoju ponudu.

Prijedlog je iznio, piše Haaretz, sedam mjeseci pošto se u Jordanu održao tajni sastanak o bliskoistočnom mirovnom planu na kojemu su sudjelovali tadašnji američki državni tajnik John Kerry, Benjamin Netanyahu, jordanski kralj Abdulah II. i egipatski predsjednik Abdel Fattah al Sisi.

Taj se plan trebao iznijeti na summitu koji se u listopadu trebao održati u Egiptu prije nego se završi pregovorima o vladi nacionalnog jedinstva, ali je inicijativa propala, navodi Haaretz.

Po pisanju lista, Netanyahu je rekao Herzogu da prvo želi završiti polemiku o evakuaciji Amone. Ta izraelska kolonija na Zapadnoj obali, palestinski teritorij koji je pola stoljeća pod okupacijom izraelske vojske, na kraju je evakuirana početkom veljače.

Netanyahuov ured je objavio da su navodi lista o razlozima zbog kojih se “mogući regionalni summit” na kraju nije održao “potpuno krivi”.

“Pitanje nipošto nije bilo povezano s Amonom”, ustvrdio je premijerov ured u priopćenju, istaknuvši da je “Netanyahu htio potaknuti regionalnu inicijativu”.

Izvor blizak Herzogu rekao je pak za AFP da je “povijesna prilika za promjenu izgleda Bliskog istoka propuštena zbog “premijerova posustajanja”.

Sve se promijenilo dolaskom američkog predsjednika Donalda Trumpa koji se, čini se, distancirao od rješenja s dvjema državama, rekavši da će možda poduprijeti  uspostavu jedne države ako takvo rješenje prihvate obje strane.

Komentiraj