NESTAŠICA Županija pomaže Hvaranima u dopremi vode s kopna

Opskrba vodonoscem jedino je tehničko rješenje za stanovnike istočnog dijela Hvara koji se već šesti dan bore s nestašicom vode te će Splitsko-dalmatinska županija sufinancirati troškove prijevoza vodonoscem koji su 30.000 kuna, najavio je dožupan Ante Šošić na izvanrednoj konferenciji za novinare u Splitu.

Dožupan Šošić vjeruje da će se uskoro riješiti problemi napajanja makarskog vodovoda iz kojega taj dio Hvara dobiva vodu. Istaknuo je da je javni isporučitelj dužan osigurati opskrbu stanovništva i turističkih mjesta te je podsjetio kako kapaciteti makarskog vodovoda nisu dostatni za opskrbu Makarskog primorja i općine Sućurja na istočnoj obali Hvara, zbog čega je sada jedino tehničko rješenje vodonosac.

Županija moli ministra turizma da preko Vlade i HRM-a pokuša omogućiti niži trošak vodonosca jer mornaricu financiraju hrvatski građani.

Šošić je rekao kako je razočaran Ministarstvom turizma, koje je moralo naložiti da se pomogne iz interventnih izvora ili kontaktirati HRM i druge da se uključe u rješavanje problema. “Smatramo da se općini Sućurju treba pomoći kako bi se život u tom mjestu normalno odvijao”, dodao je.

 

  • Trošak prijevoza vodonosca je 30.000 kuna. Osim hvarskog Vodovoda, sada trošak snosi i županija.

 

Načelnik Sućurja Ivan Slavić rekao je kako, osim troškova vodonosca, imaju i dodatne troškove prijevoza vode u cisternama iz Jelse te da su “angažirali jednu cisternu iz robnih rezervi”.

“Vode trenutačno imamo i sada, zahvaljujući pomoći županije, naši turisti ne trebaju otkazivati rezervacije. U prvih nekoliko dana otkazalo ih je više od 200 osoba. Sada se stanje promijenilo jer se pročulo da je došla voda”, izjavio je Slavić.

Potrebe za vodom općine Sućurja, čiji se broj stanovnika tijekom ljeta poveća na 2500, jesu 500 prostornih metara na dan, a voda dopremljena vodonoscem dovoljna je za jedan dan.

Dožupan Šošić rekao je odgovarajući na pitanje novinara da se današnjem sastanku, iako je bio pozvan i iako se radi o životnom problemu, nije odazvao makarski gradonačelnik Tonči Bilić.

Istaknuo je da je u ovom trenutku politizirati o određenim temama suvišno.

“Ljudima treba osigurati vodu, njihov život se mora normalno odvijati neovisno o tome tko je za što ovlašten”, dodao je Šošić.

S obzirom na to da trećina boravišne pristojbe ide Ministarstvu turizma, načelnik Slavić očekuje i njihovu pomoć.

Rekao je da su svaki dan u vezi s Milijem Bratinčevićem iz Ministarstva regionalnog razvitka, koje im nastoji pomoći, te da su se čuli i s ravnateljem Ravnateljstva za robne zalihe Ivom Milatićem, koji im je osigurao dodatnu cisternu iz općine Bednje.

Kao trajno rješenje, rekao je dožupan Ante Šošić, postoje dvije varijante u kojoj bi se općini Sućurju trebao osigurati dvostruki spoj iz Ploča i Makarskog primorja, ili druga i skuplja varijanta da se cijeli otok ‘premreži’ vodom s omiškog izvora.

Istočni dio Hvara, mjesta Sućuraj, Bogomolje i Selca za vikend su ostala bez vode koju su dobili u ponedjeljak, kad je iz Lore vodonosac “Krka” dopremio 230 tona vode.

Komentiraj