Hrvoje Jelavic/PIXSELL

‘NEOVLAŠTENO SNIMALI’ Izraelska TV-ekipa napustila Pag pod pratnjom policije

Izraelska TV ekipa namjeravala je na otoku Pagu snimati dokumentarni film o ustaškim koncentracijskim logorima uspostavljenim početkom Drugoga svjetskog rata u uvali Slana i Metajni na Pagu, ali to nisu uspjeli jer su mještani Metajne pozvali policiju zbog neovlaštenog snimanja škole te je izraelska TV ekipa napustila Pag u pratnji policije, objavio u nedjelju HRT-a u svom središnjem Dnevniku.

Kako je izvijestio HRT, izraelska TV ekipa snimanje će nastaviti na Petrovoj gori.

Početkom Drugoga svjetskog rata koncentracijski logori uspostavljeni su u uvali Slana na Pagu gdje je, kako navodi HRT, “u ljeto 1941. pod vedrim nebom živjelo na području uvale Slana i Metajna više od osam tisuća duša, u neljudskim uvjetima. Njihov krimen bio je što su bili Židovi, Romi ili Srbi. Deportirani su iz Zagreba ili s gospićkog područja”. Velika većina logoraša bile su žene, a nakon tri mjeseca logor je zatvoren.

S izraelskom ekipom na Pag stigao je i Dani Novak, 70-godišnji Židov iz SAD-a koji je za HRT izjavio kako je došao istražiti mjesto na kojem su bile njegova baka i teta. “Znam da su bile zatočene u jednoj kući u Metajni”, rekao je.

Predstavnica židovske nacionalne manjine grada Zagreba Sanja Zoričić Tabaković izjavila je da je policija najprije izraelskoj TV ekipi oduzela putovnice, ali se poslije vrlo korektno ponijela.

U Policijskoj upravi Ličko-senjskoj rečeno je da su u subotu u 17,50 sati policijski službenici Policijske postaje Novalja primili dojavu građanina da u Metajni više osoba snima školu. Policija tvrdi da TV-ekipi nisu oduzimali putovnice.

Mještani Metajne pozvali su policiju zbog neovlaštenog snimanja škole, a neki od njih izjavili su za HRT da ništa ne znaju te da su uvrijeđeni jer stalno dolaze ekipe koje snimaju kuće u kojima su navodno bili logoraši, što jedan od mještana negira.

Komentiraj