Neobičan hobi: Željko Ivorek uzgojio divovsku ‘kraljicu jeseni’ tešku 326 kilograma

Autor:

29.09.2023., Semovci, Virje - Zeljko Ivorek uzgojio je najvecu  bundevu u Podravini, a koja tezi 326 kilograma i njegov je veliki ponos i posebice ukras okucnice koja je postala nadaleko poznata jer je posebna atrakcija. Photo: Damir Spehar/PIXSELL

Damir Spehar/PIXSELL

Željko Ivorek iz Šemovaca, naselja na području Općine Virje, već je pet godina ‘zaluđen’ uzgojem ukrasnih tikvi, među kojima su i divovske ‘kraljice jeseni’, i to zahvaljujući sjemenu koje je nabavio iz Sjedinjenih Američkih Država.

Njegova okućnica tijekom jeseni pravi je mamac za prolaznice. “Prvu divovsku tikvu uspješno sam uzgoji prije tri godine, a u ovoj sezoni sam stigao i do svog rekorda. Sad ispred kuće imam tikvu tešku 326 kilograma, a prijašnjih godine težina se kretala oko 220 kilograma”, rekao je Željko za portal e-Podravina.

Dodao je da je ‘aktivirao’ i bager koji je bio zadužen za postavljanje divovske tikve na posebno ‘postolje’ ispred njegove kuće. Pojasnio je da je za divovsku tikvu potrebno puno brige jer, ako se stalno ne prihranjuje, neće doseći veliku težinu, bez obzira na sjeme.

“Ovosezonski kapitalac nastao je od sjemena kanadske tikve, a i u idućoj ga planiram pomiješati sa sjemenom američke tikve. I kod nas u Hrvatskoj ima ljubitelja uzgoja divovskih tikvi i s njima sam stalno u kontaktu jer mi je želja imati plod težak barem pola tone. Stalno razmjenjujemo iskustva i svaki savjet dobro dođe. Sad planiram s njima i razmijeniti sjeme da vidim kakve će rezultate dati to ‘križanje’, rekao je Željko Ivorek.

U nastavku pogledajte fotografije Pixsellovog Damira Spehara:

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.