Nenad Bakić: “Od jeseni bi život s koronom mogao biti kao i život s gripom”

Matematičar i inovator Nenad Bakić protivnik je strogog lockdowna i zagovornik pandemijskog realizma, a prilikom gostovanja u emisiji HRT-a ‘Studio 4’ objasnio je kako je došao do izračuna da se epidemija više ne može razbuktati.

“Vratimo se na najvažniji trenutak epidemije – 6. prosinca kad se dogodio svojevrsni epidemiološki puč od strane 26 znanstvenika. Tada je vrh epidemije već prošao, a traži se politička odluka o najstrožim mjerama”, rekao je Bakić te dodao kako su se njegov kolega Gordan Lauc i on tome oštro  protivili, s obzirom na to da je u tom trenutku epidemija već počela jenjavati.

“Hrvatska je  u drugom valu imala jedne od najliberalnijih mjera u Europi koje su bile realne. Ako se usporedimo sa susjedstvom imamo najmanje smrtnih slučajeva, osim u Srbiji gdje podaci nisu transparentni”, kazao je te dodao kako je Hrvatska najmanje testirala, a ima najviše pozitivnih, čak 18.7 posto.

“Vrhunac je epidemije prema broju slučajeva bio 9. i 10. prosinca. Imali smo 35 posto pozitivnih testova, a testiralo se jako malo i imali smo veliki zastoj s testiranjem”, rekao je Bakić te istaknuo da sve brojke ukazuju kako je stvarni vrh epidemije zapravo bio između 28. i 30. studenog, a sjever Hrvatske i Zagreb je vrh epidemije prešao možda i tjedan dana ranije.

“Naš stalni broj ne može biti 2 ili 3 – mora biti negdje u sredini – tako dolazimo do 5 ili 6. Pomnožimo broj slučajeva s 5 ili 6 i dolazimo već do broja od 30 posto prokuženosti”, objasnio je, ali i upozorio da se ta brojka ne smije brkati s pragom ‘imuniteta krda’ koji se dostiže sa 60 do 70 posto i preboljelih i cijepljenih.

“Nisam protiv mjera, mjere imaju utjecaja. Ali pritisak javnosti je bio velik. Mi lako ‘laprdamo’ a Vlada ima odgovornost za živote i zauzela je pomalo konzervativnu stranu. Ali postoji margina greške, ako se ode previše konzervativno – time ubijaš ljude i zaustaviš život. Mnogi ljudi gube egzistenciju, propuštaju se dijagnoze, dobivaju se psiho-somatske bolesti”, kazao je Bakić.

“Epidemija pada, prokuženost je velika. Cijepljenje je jako bitno. Da procijepimo samo sve starije od 65. time smo maknuli 80 posto smrtnih slučajeva i 80 posto opterećenja na bolnice i zapravo upravljamo epidemijom”, rekao je Bakić te prognozirao da bi do ljeta trebali biti u sigurnoj zoni, a od jeseni bi život s koronom mogao biti kao i život s gripom.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]