hina

NEMA RAZLIKE Kasne novi nalazi analize vode

Stožeri civilne zaštite Slavonskog Broda i Brodsko-posavske županije izvijestili su u ponedjeljak navečer da iz Zavoda za javno zdravstvo još nisu stigli rezultati ispitivanja uzorka vode uzetih u nedjelju 1. travnja i ponedjeljak 2. travnja, a procjenjuju da nema značajnih razlika od jučerašnjih mjerenja kada su koncentracije ugljikovodika u vodi iznosile između 400 i 880 mikrograma po litri.

Na zajedničkoj sjednici u Slavonskom Brodu gradski i županijski stožeri civilne zaštite potvrdili su da je za građane Slavonskog Broda i općina Podcrkavlje, Bukovlje, Brodski Stupnik, Sibinj, Bebrina i Oriovac tijekom posljednja dva dana osigurana pitka voda. Opskrba dostavom vode cisternama riješena je i za osnovne škole, dječje vrtiće, Dom zdravlja i Opću bolnicu “Dr. Josip Benčević”.

Spremnici uz škole i visokoobrazovne ustanove puniti će se nakon praznika, uoči početka nastave.

Stožer je zatražio i žurno izvješće od tvrtke AEKS d.o.o koja za Crodux plin izvodila radove na sanaciji na mjestu izlijevanja nafte iz produktovoda, koje se dogodilo 28. ožujka. Članovi stožera insistiraju da tvrtka AEKS d.o.o. mora dostaviti detaljne informacije o tome što je učinjeno na sanaciji, koliki je opseg obuhvaćen radovima sanacije, koja se količina zemlje uzela za analizu te gdje je odvezena na ispitivanje.

Isto tako, traže se rezultati analize tla kako bi se utvrdilo čime je zemlja na mjestu ekološkog incidenta onečišćena, je li to nafta ili su naftni derivati.

Od Plinacra koji je vlasnik produktovoda i koji je nadzirao izvođenje svih radova sanacije, traži se izvješće o tome kada je krenula sanacija onečišćenog tla, tko ju je izveo i koji su radovi izvedeni.

Slavonsko-brodski Stožer je uputio zahtjev Hrvatskim vodama za oslobađanje građana s tog područja od svih državnih nameta na računima za vodne usluge.

Iz stožera najavljuju kako će od Državnog odvjetništa zatražiti informaciju o poduzetim mjerama vezano uz kaznenu prijavu koju je Grad Slavonski Brod podnio protiv tvrtke Crodux plin i izvođača radova na sanaciji produktovoda.

Stanovnici Slavonskog Broda i općina Bebrina, Brodski Stupnik, Bukovlje, Oriovac i Sibinj od subote nemaju pitku vodu jer je slavonskobrodsko  vodocrpilište onečišćeno ugljikovodicima. Premijer Andrej Plenković već je u subotu najavio da će se učiniti sve kako bi se vrlo brzo realizirao spajanje tog grada na sustav vodocrpilišta u Sikirevicma te poručio da treba detaljno istražiti uzrok zagađenja bunara na vodocrpilištu Jelas.

Spajanje Slavonskog Broda na vodocrpilište u Sikirevcima počelo je jutros, a ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić najavio je da će pitku vodu Brođani i stanovnici okolnih općina dobiti za 15 dana.

Istragu ekološkog incidenta provodi Policijska uprava Brodsko-posavska u suradnji s Državnim odvjetništvom.

Komentiraj