NEMA MJESTA NA LISTAMA Napuštaju li i Čačićevi Reformisti SDP-ovu koaliciju?

Autor:

13.03.2024., Zagreb - Na konferenciji za medije Kluba zastupnika Fokusa i Reformista te Kluba zastupnika IDS-a odrzanoj u Saboru o temi „Raspustanje 10. saziva Hrvatskog sabora i izbori za novi saziv“ govorili su Dario Zurovec, Emil Daus, Damir Bajs, Natalija Martincevic, Katarina Nemet, Davor Nadji i Radimir Cacic. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ovu su koaliciju u jednom danu napustile dvije stranke: IDS i Fokus. Uz Radničku frontu u nedjelju ta je koalicija tako u svega dva dana postala manja za čak tri stranke. Nižu se reakcije.

Spominjalo se njegovo ime ili ne, Zoran Milanović svojim je postupkom utjecao na političke prilike u zemlji. Među ostalim i na stajališta koalicijskih partnera koji to – više nisu.

“Za nas je to više manje gotova priča i SDP je prihvaćanjem Milanovića za kandidata za premijera i nas na neki način izgurao iz ove priče“, rekao je Dalibor Paus, predsjednik IDS-a.

IDS-ov koalicijski partner PGS ima ista stajališta.

Od suradnje s SDP-om odustaje i Fokus. Tvrde, zbog toga što još nisu konstruktivno razgovarali o programu, a ne isključivo zbog ulaska Milanovića u izbornu utrku.

“Svjestan sam da je SDP-u pobjeda na nišanu, ali nama to nije prihvatljivo ako je cijena toga urušavanje ustavnog poretka, agresija u javnom prostoru i politički obračun“, rekao je Davor Nađi, predsjednik Fokusa.

Katarina Peović oplela po Milanoviću, nije štedjela ni Daliju Orešković: Do jučer se klela…

Da izlazi iz koalicije već je objavila predsjednica Radničke fronte. Smatraju da ulazak Milanovića znači odlazak u desno.

“Ovo je sada trenutak u kojem se zbiva moguća promjena, prvi korak će biti lakši smjena HDZ-a, ali puno teža je smjena HDZ-ovskih politika. Ovo je promjena koja garantira da nikakve promjene neće biti. Ne možemo biti naivni, sjećamo se što je bio Milanović premijer, donio je najgori zakon o radu”, istaknula je Katarina Peović, predsjednica Radničke fronte.

Oni koji pristup suradnji s SDP-om nisu promijenili su Možemo. Ostaju u točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice.

“Nikakvi ovi spektakli koji se događaju ne utječu na našu odluku, dapače mislim da se sada pokazala mudra odluka da na nacionalnoj razini izlazimo zajedno, a da na ljevici postoje dva bloka”, rekla je Sandra Benčić, koordinatorica Možemo!

BENČIĆ U DNEVNIKU ‘Jedina smo brana prema radikalnoj desnici’

S desne strane izbora, Domovinski pokret nije iznenađen ovakvim razvojem situacije. O suradnji pregovaraju sa strankom Pravo i pravda Tomislava Kolakušića, a o mogućnosti koaliranja s SDP-om kažu:

“Kad pričamo u borbi protiv korupcije tu se slažemo, svi smo mi protiv korupcije i svi ne želimo da je korupcija u ovom mahu da razjeda Hrvatsku, ali tu ćemo staviti točku. U ovom drugom se ne slažemo i to je to”, rekao je Mario Radić, zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta.

Stranke ulaze i izlaze iz koalicija

O tome ima li šanse da im Domovinski pokret bude partner nakon izbora, SDP-ov Mišel Jakšić kaže, rano je govoriti. Izlazak nekih stranaka iz koalicije ne vidi kao velik problem.

“Nema se tu što posebno komentirati. Pregovori o koalicijama su složen proces. Uvijek se treba naći neki kompromis. Nekad se taj kompromis ne nađe. I kolegama iz Fokusa želim sve najbolje. S aspekta SDP-a mi smo najjača oporbena stranka. Mi smo jedina snaga koja može maknuti HDZ s vlasti. I idemo i dalje u tom smjeru”, rekao je Jakšić.

U SDP-u ponavljaju da će se držati uputa Ustavnog suda. A o ponašanju sudionika tijekom kampanje vodit će računa Etičko povjerenstvo Ustavnog suda, koje se tek treba sastaviti.

Picula i Borzan na listama SDP-a, nema mjesta za Reformiste?

A kako neslužbeno doznaje HRT – europarlamentarci Tonino Picula i Biljana Borzan, nakon što su isprva odbijali, ipak će se naći na listama SDP-a za parlamentarne izbore.

Picula kao 14. u 1. izbornoj jedinici, a Borzan također kao 14. ali u 5. izbornoj jedinici.

Čini se također da Fokus i IDS neće biti zadnji koji su izašli iz koalicije, kako tvrdi HRT, mjesta na listama neće biti za Reformiste Radimira Čačića.

Sve bi to u srijedu trebalo potvrditi predsjedništvo SDP-a.

Ustavni sud pozvao parlamentarne stranke da predlože članove Etičkog povjerenstva

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Marijan

prije 4 mjeseca

Mislim da će na kraju SDP ostati sam na vjetrometini. Nisu uspjeli obuzdati svoje apetite. Ne čudim se ni PGS u ni IDS u ni Fokusu... sve su to lokalni mafijaši.... Neću se ni čuditi Reformistima ako izađu.. no time se ostvaruje ono najvažnije "da li će ostvariti ulazak u Sabor?"