Ustavni sud pozvao parlamentarne stranke da predlože članove Etičkog povjerenstva

Autor:

18.03.2024., Zagreb - Na Ustanovm sudu odrzana je konferencija za medije o predmetu s danasnje sjednice Ustavnog suda vezanom uz izjavu predsjednika RH Zorana Milanovica da ce se kandidirati na izborima za zastupnike u Hrvatski sabor. predsjednik Ustavnog suda Miroslav Separovic Photo: Tomislav Miletic/PIXSELL

Tomislav Miletic/PIXSELL

Ustavni sud u utorak je pozvao parlamentarne stranke da do 21. ožujka dostave svoje prijedloge za članove Etičkog povjerenstva koje ocjenjuje ponašanje sudionika izbora tijekom promidžbe i postupka izbora te provodi izvanupravni nadzor izborne promidžbe.

“Nakon što se prijedlozi zaprime Ustavni sud imenovat će članove Etičkog povjerenstva kako bi ono moglo pravovremeno započeti s obavljanjem propisanih zadaća”, priopćio je Ustavni sud.

Podsjećaju da Ustavni sud imenuje Etičko povjerenstvo na temelju Zakona o izboru zastupnika u Hrvatski sabor te da je riječ o nestranačkom tijelu “općepriznatog javnog ugleda koje priopćenjima i upozorenjima djeluje na promicanje i ostvarivanje etičkih i demokratskih načela u izborima”.

Prije početka izborne promidžbe Etičko povjerenstvo donosi i objavljuje Izborni etički kodeks koji čine sustav pravila o ponašanju pojedinaca i političkih stranaka u izbornoj promidžbi i izbornom postupku.

Etičko povjerenstvo ima predsjednika i šest članova od kojih po tri člana predlažu većinske i oporbene političke stranke, sukladno stranačkom sastavu Sabora.

Predsjednik Etičkog povjerenstva je predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti po svome položaju, priopćio je Ustavni sud.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.