PRIJETE PRAZNOM PUŠKOM Nobilo tvrdi: Ustavni sud Milanoviću ne može faktički ništa

Autor:

04.04..2023. Zagreb-Odvjetnik Anto Nobilo.
 Photo: Boris Scitar/PIXSELL

Boris Scitar/PIXSELL

Odvjetnik Anto Nobilo analizirao je odluku Ustavnog suda koji je eliminirao predsjednika RH Zorana Milanovića iz kampanje.

Nobilo navodi da nikad dosad nismo imali ovakvu političku situaciju. “Ovo je jedna od najvećih politčkih bombi koja se dogodila, ona je promijenila političku scenu u Hrvatskoj i dala je dodatnu dinamiku, donijela je i dobrih i loših stvari. Dobro je da je pojačala interes za izbore pa možemo pretostaviti da će izlaznost biti veća”, rekao je, piše N1.

Komentirao je odluku Ustavnog suda i poruke predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića da može doći do poništenja izbornih rezultata ili kandidacijskih lista.

“Ovo je upozorenje vrlo tvrdo i snažno i Šeparović ga je interpretirao tvrdim izričajem i time je pojačao dramatičnost trenutka i odluke. Odluka je takva da je u nekim elementima provodiva pa je SDP rekao da Milanović neće biti na listi i nećemo ga isticati kao kandidata. Međutim, u onom trećem dijelu da ne može sudjelovati ni na koji način u kampanji, to je problematično jer život ide i mimo kampanje i predsjednik djeluje kao predsjednik i mimo kampanje. Kad je to fokusirano baš na kampanju, kad nije, to je sada problem”, istaknuo je Nobilo.

MOŽE LI NA LISTU? NE MOŽE! Ustavni sud Milanoviću izdao dva upozorenja! Šeparović tvrdi da je predsjednik prekršio Ustav

“Mislim da Ustavni sud prijeti praznom puškom, a prazne puške se boji i onaj koji prijeti i onaj kome se prijeti. Prijetnja da će se poništiti izbore je velika prijetnja. Ne vjerujem da ovaj saziv Ustavnog suda ima petlju, čak i kad bi se stekli uvjeti za to, da se takvo nešto napravi, kako će se poništiti volja naroda jednom odlukom?! Mislim da ništa od toga”, rekao je odvjetnik pa nastavio:

“Međutim, ustavni zakon im daje tu mogućnost, ali kod donošenja odluka morate ići po načelu proporcionalnosti. Dakle, ta njihova dramatična odluka morala bi biti izazvana dramatičnim postupcima koje je sad teško zamisliti. Mislim da će se sve skupa svesti na neke uobičajene kanale.”

Osrnuo se i na upozorenje Ustavnog suda o mogućem poništenju odluke o datumu izbora, navodeći da se time ništa ne bi napravilo.

“Mislim da to nije realno jer se ne bi ništa napravilo, sve bi krenulo ispočetka, samo bi se pomaknuli par mjeseci. Puno bi bilo opasnije da ponište rezultate izbora, to bi bila politička i državna katastrofa i isto bi bilo opasnije da ponište pojedine liste SDP-a i tako promijene volju birača”, istaknuo je Nobilo.

USTAVNI PUČ Milanović: ‘Nepismene seljačine, gangsteri iz Ustavnog suda… Ovo je sveti rat za opstanak Hrvatske!’

“Imamo političku bombu”

Dodaje da se takvo što nikad nije dogodilo i tvrdi da nema suda u Hrvatskoj koji bi poništio volju naroda.

“Ipak se treba čuvati i moj savjet SDP-u je da ne krše odluku suda, a kod Milanovića je to fleksibilnije jer mu Ustavni sud ne može faktički ništa. Ali, SDP bi mogao biti oštećen, iako je to najveća opozicija i mislim da bi to onda izazvalo i državnu krizu. Mi sada nemamo pravu ustavnu krizu, mi imamo političku bombu koju je Ustavni sud riješio u skladu sa zakonskim ovlastima. Ali, ako bi se ovi procesi nastavili zaoštravati, onda bi cijela država mogla doći u krizu i svi bi mogli biti u velikom problemu”, upozorio je odvjetnik.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.