Neda Arnerić, prva dječja filmska zvijezda u bivšoj Jugoslaviji

Filmska, televizijska i kazališna glumica rođena je 15. srpnja 1953. godine u Knjaževcu, no spletom okolnosti. Pričala je o tome:

“Arneri je stara korčulanska obitelj, postoje podaci o njezinu boravku u Korčuli još u 16. stoljeću, kao i o tome da to nije talijanska, već slavenska obitelj. Moj dida bio je geodet, pa se poslom seljakao po jadranskoj obali. Tako je moj otac, na primjer, gimnaziju završio na Sušaku u Rijeci. Dida se trajnije nastanio u Rovinju, tamo smo ga posjećivali, a svoj dio kuće u Korčuli je prodao. Ta kuća u Korčuli je, ustvari, palača koja, koliko znam, čeka obnovu.
Moj dida bio je jugoslavenski orijentiran, 1918. dodao je svome prezimenu “ć” i tako je to ostalo, Arneri pa Arnerić. Jugoslavenstvo je u to vrijeme bila napredna ideja, okupljanja i jedinstva južnoslavenskih naroda. Sad se negdje gore dida i te kako sekira kad vidi što se dogodilo i s tom Jugoslavijom i s njegovim “ć”!

E sad Knjaževac, otkud to? Otac mi je bio vojni liječnik, u jednom momentu dobio je službu u Knjaževcu, tako sam rođena u tom gradu. Ali od prve godine života živim u Beogradu. Ako bih sebe morala zavičajno odrediti, Beograđanka sam, ali uvijek sam se osjećala građankom svijeta.”

Neda Arnerić preminula je u siječnju ove godine u Beogradu.

Komentiraj