Ne treba pretjerivati: Prevelike količine mlijeka dnevno mogu uzrokovati zdravstvene probleme

Mlijeko je posebno važno kod razvoja djece, no kod odraslih može uzrokovati zdravstvene probleme ako ga se konzumira previše.

Oko 240 mililitara mlijeka dnevno osigurava nam 30 posto dnevnog preporučenog unosa kalcija. Mlijeko sadrži i proteine, masti, vitamin D i vitamin B12 – što ga čini super zdravom namirnicom. Kalcij, ključna hranjiva tvar koja se nalazi u mlijeku, pomaže kod zdravlje kostiju. Kravlje mlijeko sadrži i magnezij i kalij, koji pomažu u održavanju zdravlja zubiju i kostiju.

No, kao što je to slučaj i s mnogim drugim namirnicama, prevelike količine mlijeka mogu djelovati suprotno i narušiti zdravlje. U časopisu British Medical Journal objavljena je studija u kojoj je otkriveno da tri i više čaše mlijeka dnevno mogu povećati rizik od lomova kostiju kod žena za 16 post, piše Times of India.

Rizik od lomova kostiju povećava se s češćom konzumacijom mlijeka zbog šećera galaktoze koji se nalazi u laktozi. Smatra se da laktoza pogoršava oksidativni stres i pridonosi kroničnim upalama. Prema drugoj studiji, objavljenoj u ‘The American Journal of Clinical Nutrition’ zabilježen je veći broj lomova kostiju kod starijih odraslih osoba, pogotovo u zemljama u kojima je visoka konzumacija mliječnih proizvoda, životinjskih proteina i kalcija.

Mliječni proizvodi također sadrže zasićene masne kiseline koje pojačavaju upale, a pridonose i rastu kolesterola i riziku od srčanih bolesti.

Komentiraj