NE NASJEDAJMO Antiaging mitovi o njezi kože u koje treba prestati vjerovati

Autor:

Image: 785711279, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: yes, Credit line: Photology2000 / Shotshop GmbH / Profimedia

Photology2000 / Shotshop GmbH / Profimedia

Preskupi beauty proizvodi vratit će mladost. Teško, no nada umire zadnja pa uvijek postoji netko tko će dati pravo malo bogatstvo na kremu za lice, umjesto da novac, primjerice potroši na buđenje u hotelu uz more, u predsezoni i ispijanje jutarnje kave na terasi s pogledom na pučinu na kojoj se igraju delfini.

No, svatko ima svoje veselje. Uz mit o apsolutno učinkovitim, preskupim beauty proizvodima, ima još mitova vezanih uz starenje kože koje vam otkrivamo u nastavku.

Bore nam dodaju godine

Bore igraju ulogu, ali postoji važniji faktor od bora koji čini da izgledamo starije – pigmentacija. “Na filmskim setovima na kojima sam radila, kad žele glumca učiniti starijim, slikaju staračke pjege”, kaže dr. Ranella Hirsch, dermatologinja u Bostonu, za portal Oprah.

Studija iz 2006. otkrila je da ljudi koji imaju neujednačen ton kože lica, izgledaju 12 godina starije. Umjesto da se  posvetite “brisanju” bora, radije se usredotočite na saniranje pigmentacijskih mrlja i prevenciju novih.

Malo retinola je dobro, više je još bolje

Nije istina. Više retinola znači veći rizik od iritacije, što za posljedicu ima “sirov” izgled lica i neugodan osjećaj na koži. Isto vrijedi za sve proizvode protiv starenja jer sadrže više aktivnih sastojaka u koncentriranijim dozama koji prejako djeluju na kožu.

Osjećaj pečenja na koži nikada nije dobar znak. To znači da je ona nadražena (i time sklona aknama) te da je pH narušen korištenjem pretjerano jakih proizvoda.

Oslabljena kožna barijera uzrokuje prerano starenje kože, stoga ju radije nahranite proizvodima koji čuvaju njezina prirodna zaštitna ulja umjesto da ih skidaju.

Vježbe za lice vraćaju mladost

“Razmislite o načinu na koji se formiraju bore lica. Ponavljajući pokreti lica mogu dovesti do bora, a vježbe su upravo to – ponavljajući pokreti lica”, upozorava za spomenuti portal dermatologinja Sejal Shah iz New Yorka te dodaje kao treba birati one vježbe koje rade za nas, a ne raditi sve što vidimo.

Kako mama, tako ću i ja

Geni su bitni u tome kako ćete starjeti, kaže dr. Whitney Bowe, dermatologije u Medicinskom centru Mount Sinai, ali isto tako važni su i način života i čimbenici okoliša. Ako ste naslijedili mamin mladenački izgled te ste vodili sličan način života, imate dobre šanse da starite kao ona, dodaje Bowe.

Ali ako se vaše navike prilično razlikuju od njezinih, primjerice, -pušite, puno ste na suncu, ne koristite kremu sa zaštitnim faktorom, uzalud vam genski jackpot. Vrijedi i obratno.

Noću koža treba noćnu kremu

Ima sastojaka koji su osjetljivi na sunce te ih je stoga bolje nanositi navečer, no to je možda jedini argument za noćne proizvode za njegu lica.

Koža bi, kažu, trebala biti osjetljivija na aktivne sastojke noću, nego danju. Ovo svakako ne vrijedi za BHA ili AHA kiseline (koje djeluju na isti način tijekom dana kao i noći), hidratantne sastojke (koji vlaže kožu na isti način bez obzira na vrijeme) i druge bioaktivne sastojke, od peptida do retinola, koji rade svoj posao bez obzira na to što sat kaže. Završit ćemo doskočicom – što krema zna je i noć ili dan?

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.