Grgo Jelavic/PIXSELL

Nastavlja se potraga za trećim radnikom HE, pronađena mrtva tijela dvojice

Jutros se nastavlja potraga za trećim radnikom, koji je nestao nakon jučerašnjeg požara u Hidroelektrani Dubrovnik.

“Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska  trećeg djelatnika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tijekom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani.  Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila”, objavili su jutros iz dubrovačke policije.

Tijelo prvog radnika pronađeno je jučer poslijepodne, a u večernjim satima na obali mora u Cavtatu u Konavlima, na predjelu Ključice, pronađeno je mrtvo tijelo drugog radnika.

“Nakon što je drugo tijelo pronađeno na obali mora u Cavtatu, policija obavlja očevid. Vatrogasci i policija sada pojačano obilaze i nadziru taj priobalni teritorij oko Cavtata”, kazao je županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović za Dubrovački dnevnik.

Načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević naveo je sinoć kako je potraga nastavljena i tijekom noći, ali u smanjenom opsegu. “U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerojatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta”, objasnio je Pavličević sinoć.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je ozlijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu.

“Požar je buknuo u jutarnjim satima, a kratko nakon toga je policija zaprimila dojavu. Na teren su prvi pristigli vatrogasci. Odmah smo imali informaciju kako je u spornom području bilo devet osoba, od čega su tri još uvijek negdje u unutrašnjosti, tri su zadobile tjelesne povrede te kako su u Općoj bolnici Dubrovnik i kako su se tri osobe nagutale dima te kako im je ispred tunela odmah pružena pomoć nakon čega su puštene na kućnu njegu. Razgovarali smo s tim osobama kako bismo doznali što se dogodilo,” izjavio je Pavličević.

Požar je izbio u jednoj od prostorija, dodao je, u kojima je radilo devet osoba. Kako kaže Pavličević, sve ukazuje kako su bježeći pred dimom izlaz potražile u odvodnom kanalu. U postrojenju su pronađeni njihovi mobiteli i odjeća, prenosi Dubrovački dnevnik.

Zapovjednik JVP Dubrovački vatrogasci Stjepko Krilanović za Dubrovački dnevnik je opisao kako je izgledala akcija u hidroelektrani. Dobili smo dojavu kako je požar u HE Plat u koju postoje dva ulaza; jedan je poviše magistrale, a drugi, glavni ulaz, je s mora. DVD Župa dubrovačka je pošao na glavni ulaz, a mi smo pošli na gornji. Utvrđeno je kako s gornjeg ulaza ne možemo ništa pa smo pošli i mi na donji ulaz. Gorjelo je sigurno 500 metara unutar brda. Taj tunel je ogroman, visok je sedam, osam metara. On se napunio dimom i toplinom i zato smo se probijali prema njemu neko vrijeme,” kazao je Krilanović.

Nakon što su stigli do strojarnice, ugasili su požar. “Bilo je tamo više djelatnika. Trojica su išla na gornji izlaz, trojica na donji, a trojica su, po svemu sudeći, krenula prema odvodnom kanalu. Vjerojatno su došli do situacije da nisu imali izlaz”, rekao je.

Očevid požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz potporu protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

Komentiraj