FaH

NASTAVAK POZITIVNIH TRENDOVA: Lošinj obilježava 130. obljetnicu turizma

Na Lošinju u utorak počinje obilježavanje 130 obljetnice turizma na tom otoku, što se veže za 28. ožujka 1887. kada je počelo djelovati turističko društvo Mali Lošinj, a u godini te velike obljetnice Lošinj bilježi nastavak pozitivnih turističkih trendova, doznaje se iz Turističke zajednice grada Malog Lošinja.

Napominjući kako će tu veliku obljetnicu turizma, po kojoj je Lošinj jedan od rijetkih u Hrvatskoj, obilježavati s više događanja kroz cijelu ovu godinu, iz malološinjske Turističke zajednice podsjećaju da su davne 1887. tadašnji članovi novog turističkog društva dočekali i pratili austrijskog nasljednika prijestolja, princa Rudolfa Habsburga, prilikom uspinjanja na najviše brdo na otoku, Osoršćicu.

Tim su povodom uredili planinarsku stazu od Nerezina do vrha Osoršćice te markirali stazu do Televrina, najvišeg vrha Osoršćice, dugu 4,5 kilometra, a ljepota Osoršćice i njenih vidikovaca navela je austro-ugarskog prijestolonasljednika Rudolfa da postane prvim poznatim turistom-planinarom na jadranskim otocima.

“U spomen na taj događaj 28. ožujka 2017. u utorak je iz Malog Lošinja organiziran uspon na Osoršćicu, a tom prigodom postavit će se i interpretacijske table na početku uspona u Nerezinama i na samom vrhu Osoršćice”, kažu iz TZ-a, dodajući da će kroz obilježavanje te obljetnice podsjetiti i na dugogodišnju tradiciju lošinjskog turizma razvijenog na načelima zdravstvenog turizma i Lošinja, kao otoka vitalnosti, koji razvija cjelogodišnji turizam.

U sklopu tog obilježavanja, početkom svibnja predstavit će prvu Monografija o povijesti turizma na Lošinju, dok službenu proslavu najavljuju za 5. svibnja s cjelodnevnim i večernjim programom na trgovima Malog Lošinja.

Nastavak pozitivnih turističkih trendova od početka godine

“Konceptom zdravlja, vitalnosti, bioraznolikosti, održivog razvoja i odgovornog turizma Lošinj se izdvaja kvalitetom, a primjer je i najbolje prakse za upravljanje kvalitetom destinacije u Hrvatskoj, za što je dobio brojna i domaća i svjetska priznanja”, poručuju iz TZ-a, ističući kako i ove godine očekuju da sve te vrijednosti prepoznaju brojni i ‘stari’ i novi domaći i strani turisti kojih je prošle godine došlo ukupno oko 288 tisuća, a ostvarili su nešto više od 2,2 milijuna noćenja.

Time su zabilježili poraste od 4, odnosno 2 posto u odnosu na 2015., a pozitivne trendove bilježe i u prvim mjesecima ove godine s porastima dolazaka i noćenja u segmentu hotela od 5 posto te u kampovima za 17 posto u odnosu na isto vrijeme prošle godine.

“Za Uskrs, s obzirom da ove godine dolazi sredinom travnja i na najave s tržišta i od hotelijera, kampova i privatnog smještaja, također očekujemo bolje rezultate nego prošle godine, i to od 5 do 10 posto, s tradicionalnih tržišta Njemačke, Italije, Austrije i Slovenije. Dobar trend nastavit će se i za vrijeme prvosvibanjskih praznika kada očekujemo veće sportske grupe, dok bi sam svibanj mogao biti sličan lanjskom, nakon čega od lipnja do kraja godine očekujemo veću popunjenost kapaciteta u odnosu na prošlu godinu”, naglašavaju iz Turističke zajednice.

Vjeruju i da će dobrom odazivu turista u predsezoni pridonijeti i niz manifestacija tijekom travnja i svibnja, od Festivala aromaterapije Apsyrtides i brdsko-biciklističke utrke na četiri otoka Rab, Krk, Cres i Lošinj, do Festivala Apoksiomena i antike s Feštom lošinjske i Apoksiomenove antičke kuhinje te ekstremno biciklističko natjecanje Downhill u Velom Lošinju.

Komentiraj