NASTAVAK NASILJA U izraelskom zračnom napadu poginule trudnica i njena kćer, spriječen bombaški napad

EPA/ABIR SULTAN

Trudnica i njena dvogodišnja kćer ubijene su u nedjelju u izraelskom zračnom napadu na Gazu, priopćili su palestinski dužnosnici. Izrael tvrdi kako su njihovi zrakoplovi pogodili dvije mete u pojasu Gaze – izraelska vojska kaže kako su ciljevi bile Hamsove tvornice oružja, dodajući kako su napadi odgovor na dvije rakete ispaljene iz Gaze na južni Izrael.

Uz dvije smrtno stradale osobe, još je troje ljudi zarobljeno pod ruševinama kuća.

Policija na Zapadnoj obali priopćila je kako je Palestinka namjeravala detonirati autobombu na jednom punktu, ali je zaustavljena od strane policije. “Ona je uzvikivala ‘Allahu Akbar’ i detonirala eksplozivnu napravu”, rekla je glasnogovornica policije dodajući kako se žena nalazi u kritičnom stanju, a u eksploziji je lakše ranjen jedan policajac.

 

  • “Hamas smatramo odgovornim za bilo koji čin agresije iz pojasa Gaze”, rekao je glasnogovornik izraelskih obrambenih snaga u priopćenju nakon zračnih napada u nedjelju ujutro.

 

Već tjednima raste napetost oko pristupa džamiji Al-Aqsa u istočnom Jeruzalemu. To je mjesto sveto i Židovima i Muslimanima. Američki državbni tajnik John Kerry izrazio je zabrinutost zbog cijele situacije. Telefonski je razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i palestinskim predsjednikom Mahmoudom Abbasom. “Kerry je naglasio važnost poštivanja status quoa u djelima i riječima”, priopćio je State Department.

Kerry je ponudio svoju pomoć u naporima da se tenzije smire, ali Netanyahu i Abbas se međusobno optužuju za rastuće nasilje. Unatoč pozivima međunarodne zajednice na suzdržanost, nasilje je počelo ubojstvom para doseljenika na Zapadnoj obali te je nastavljeno.

Komentiraj