NAPETOSTI NA ISTOKU UKRAJINE: Tusk drži da ruska verzija nije pouzdana

FaH

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk u srijedu je ocijenio “nepouzdanima” optužbe Rusije upućene Ukrajini, koje su pokrenule nove napetosti između dviju zemalja.

“Razgovarao sam s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom. Dijelomo mišljenje o stanju na Krimu i Donbasu. Ruska verzija događaja nije pouzdana”, napisao je na društvenoj mreži Twitter nakon telefonskog razgovora s Porošenkom.

Moskva je prošlog tjedna optužila Kijev da izvodi terorističke upade na Krim, poluotok koji je Rusija pripojila 2014. Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je da je ukrajinska vojska intenzivirala sukobe između proruskih pobunjenika u Donbasu i regiji Luganska.

Kijev, koji je svoje postrojbe duž linije razgraničenja s Krimom i na istoku zemlje stavio u stanje pripravnosti, odbacio je te optužbe. Federica Mogherini, visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove i sigurnost, pozvala je 12. kolovoza na izbjegavanje svake akcije koja bi mogla voditi novoj eskalaciji i potvrdila podršku suverenitetu Ukrajine.

Donald Tusk je također u srijedu razgovarao s Petrom Porošenkom o pitanju ulaznih viza u EU i ocijenio pozitivnim razinu pripreme Ukrajine za postizanje njihove liberalizacije.

Postizanje bezviznog režima s EU obećanje je prozapadnih vlasti koje su stupile na vlast u Ukrajini 2014. godine.

Komentiraj