EPA/MAJA HITIJ

Napadi u Koelnu: Pritisak na Merkel, sve više kaznenih prijava

Napadi na žene u Koelnu i drugim njemačkim gradovima, zbog kojih je podneseno više od 600 kaznenih prijava a policijska istraga je usmjerena na tražitelje azila, pojačavaju pritisak na kancelarku Angelu Merkel i njezinu politiku otvorenih vrata.

Prema policijskim podacima, oko 40 posto prijava uključuje seksualne prijestupe, među kojima su dva silovanja. Istraga u Koelnu i dalje traje, a provodi je stotinjak policajaca.

Napadi, u kojima su mete većinom bile žene a uključivali su prijestupe od krađe do seksualnog zlostavljanja, u Njemačkoj su izazvali žestoku raspravu o kancelarkinoj politici otvorenih vrata za migrante i izbjeglice. Više od milijun izbjeglica i migranata došlo je u Njemačku prošle godine.

Činjenica da su napadi bili iznenadni te da su bili rašireni od Hamburga do Frankfurta potaknula je njemačkog ministra pravosuđa Heika Maasa da u novinama iznese mišljenje kako su ti napadi bili planirani i organizirani.

Rasprava o migrantima postala je još žešća nakon saznanja vlasti iz Sjeverne Rajne Vestfalije da je muškarac koji je prošli tjedan ubijen u Parizu dok je pokušavao ući u policijsku postaju tražitelj azila sa sedam identiteta koji je živio u Njemačkoj.

Policija u Koelnu u nedjelju je priopćila da je podignuto 516 kaznenih prijava protiv pojedinaca ili skupina  povezanih s napadima u novogodišnjoj noći. Policija u Hamburgu objavila je da su podignute 133 kaznene prijave po istim optužbama.

I frankfurtska policija potvrđuje da su kaznene prijave i ondje podignute, no u nešto manjem broju.

Istraga u Koelnu usredotočena je na tražitelje azila ili ilegalne migrante iz sjeverne Afrike, rekla je policija. U subotu navečer uhićen je 19-godišnji Marokanac.

Napadi, koji su potaknuli nasilne desničarske prosvjede u subotu prijete daljnjem gubitku povjerenja u Angelu Merkel jačanjem potpore antiimigrantskoj Alternativi za Njemačku.

Kancelarkina je popularnost počela opadati nakon što je odbila ograničiti priljev izbjeglica.

Istraživanje koje je sponzorirala državna televizija ARD pokazuje da je s radom kancelarke Merkel zadovoljno 58 posto ispitanih, u usporedbi s čak 75 posto u travnju prošle godine.

Gotovo tri četvrtine ispitanika smatra da je migracija najvažnije pitanje s kojim se vlada mora nositi 2016. godine.

Komentiraj