EPA/MICHAEL KLIMENTYEV

Najmoćnije svjetske sile optužile Rusiju za napad na Skripala

Čelnici Francuske, Njemačke, SAD-a i Velike Britanije izdali su u četvrtak zajedničko priopćenje o napadu nervnim otrovom na bivšeg ruskog dvostrukog agenta Sergeja Skripala, u kojem navode kako je ruska odgovornost za napad jedino logično objašnjenje, piše BBC.

U priopćenju osuđuju ‘prvi napad nervnim agentom u Europi još od Drugog svjetskog rata’, nazivajući ga napadom na britansku suverenost. “Mi, lideri Francuske, Njemačke, UK i SAD-a zgroženi smo napadom na Sergeja i Juliju Skripalj. To je bio napad na suverenost Velike Britanije, a takva upotreba od strane jedne države predstavlja jasno kršenje Konvencije o kemijskom oružju i kršenje međunarodnog prava. Takvi postupci zgrožavaju sigurnost sviju nas”, navodi se u priopćenju.

Pozvali su i Rusiju da Organizaciji za zabranu kemijskog oružja dostavi sve podatke o otrovu Novičok, koji je korišten u napadu.

Velika Britanija je protjerala 23 ruska diplomata zbog napada, a ruska je strana odgovorila istom mjerom. “Smatramo Rusiju podgovornom za ovaj strašan, strašan čin”, rekla je britanska premijerka Theresa May, koja je danas posjetila mjesto napada u Wiltshireu.

Rusija je demantirala da je na bilo koji način odgovorna za napad na Skripala. “Nema drugog zaključka nego da je ruska država kriva za pokušaj ubojstva gospodina Skripala i njegove kćeri te za ugrožavanje života drugih britanskih građana u Salisburyju”, poručila je May.

 

Sergej Skripal (66), nekadašnji pukovnik ruske vojne tajne službe GRU koji je otkrio britanskome MI6 imena desetaka ruskih špijuna i njegova 33-godišnja kći Julija, koja mu je stigla u posjet iz Rusije, pronađeni su u ponedjeljak u besvjesnom stanju na klupi blizu shopping centra u britanskome gradiću Salisburyju. Bivši agent Skripal, kojemu su supruga, sin i stariji brat preminuli u zadnje dvije godine, dobio je azil u Velikoj Britaniji nakon “razmjene špijuna” 2010. između SAD-a i Rusije. Odnosi između Britanije i Rusije zategnuti su od ubojstva bivšeg agenta KGB-a Aleksandera Litvinjenka u Londonu 2006. Britanska istraga utvrdila je da je njegovo ubojstvo vjerojatno odobrio predsjednik Vladimir Putin.

Komentiraj