Cilj iduće faze kampanje protiv skupine Islamske države (IS) u Siriji koju podupiru Sjedinjene Države je potpuno okružiti njezino uporište Raku i odsjeći grad od područja koje kontrolira ta džihadistička skupina u Deir al Zoru na jugu, rekao je u utorak kurdski vojni izvor.

Ofenziva saveza Sirijskih demokratskih snaga (SDF) u kojemu je i moćna kurdska milicija YPG, još je u studenom počela postupno okruživati Raku za koju se može reći da je prijestolnica IS-a u Siriji.

Odsijecanje Rake od IS-ovih uporišta u pokrajini Deir al Zoru na jugoistoku bit će najteži udarac toj skupini u Siriji. Kampanju podupire međunarodna koalicija protiv IS-a koju predvodi SAD.

“Cilj sljedeće faze kampanje je potpuno izolirati Raku”, rekao je kurdski vojni izvor koji je htio ostati anoniman. “Da bismo postigli taj cilj moramo izbiti na cestu koja iz Rake vodi prema Deir al Zoru”, rekao je izvor. “To će biti teška zadaća”.

Glasnogovornik SDF-a Talal Silo rekao je pak da su u tijeku pripreme za “novu akciju” protiv IS-a koja će početi za “nekoliko dana”, ali nije htio otkriti pojedinosti.

Komentiraj