Nakon što je 2015. prizivala dolazak Plenkovića, udruga Hrvatsko zajedništvo sada ga kritizira

Nediljko Matić, predsjednik Udruge Hrvatsko zajedništvo, za utorak je u Zagrebu najavio održavanje prezentacije pod nazivom „Teorija o crnom labudu“ i analizu rezultata HDZ-a na izborima za Europski parlament 2019. i izborima za predsjednika Republike Hrvatske 2019./2020. Matić navodi da bi funkcioniranje te udruge prvenstveno trebalo biti okrenuto interesima biračkog tijela HDZ-a, da okuplja veći broj osoba koje pripadaju biračkom tijelu te stranke, a u pozivu novinarima na prezentaciju izdvojio je i nekoliko zahtjeva Udruge prema vodstvu HDZ-a. Među ostalim, u ime Udruge traži odlazak ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministra Marka Pavića te Jure Martinovića, državnog tajnika u Ministarstvu pravosuđa. Matić smatra da za HDZ na sljedećim parlamentarnim izborima opasnost ne predstavljaju ni SDP niti Miroslav Škoro, nego da je HDZ sam sebi najveća opasnost, i to zbog javnih politika koje provode pojedini Plenkovićevi ministri. Matić je naveo da je HDZ pogriješio što je na glasački listić stavio stranku Milana Bandića te dodao: „U hrvatskoj javnosti Bandić slovi kao simbol korupcije i to nitko nije kadar anulirati kod biračkoga tijela. Sve upućuje na to da se HDZ u urbanim sredinama mora temeljito preustrojiti. ‘Rodijačka politika’ ne pali svugdje.“

Matić navodi i da HDZ ima „malih problema sa svojim svjetonazorskim i ideološkim okvirom“, a u svojoj analizi iznio je i brojne izjave Franje Tuđmana na Prvom općem saboru HDZ-a, u kojima, među ostalim, Tuđman navodi da „NDH nije bila samo puka kvislinška tvorba i fašistički zločin, već i izraz kako političkih težnji hrvatskog naroda za svojom samostalnom državom, tako i spoznaja međunarodnih čimbenika, a u ovom slučaj vlade Hitlerove Njemačke, koja je na ruševinama Versailleskog sporazuma krojila ‘novi europski poredak’, tih težnji Hrvatske i njenih geografskih granica“.

Upravo u tom dijelu njegov istup može se tumačiti kao svojevrsni odmak od smjera kojim HDZ vodi Plenković i priklanjanje desnom krilu stranke. To je zanimljivo i stoga što je Matić u listopadu 2015., uoči parlamentarnih izbora, u povodu osnivanja udruge Hrvatsko zajedništvo dao opsežan intervju Nacionalu u kojem je izjavio da je tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko nesposoban te da ga treba zamijeniti Andrej Plenković. Matić je od 1989. član HDZ-a; od 1990. do 1996. bio je saborski zastupnik te stranke, a u dva navrata u HDZ-u je bio i profesionalno zaposlen. Matić je sedam godina bio angažiran u Izvršnom odboru Središnjice HDZ-a, član je Glavnog tajništva te Glavnog i Središnjeg odbora HDZ-a. Bio je tajnik Izvršnog odbora Središnjice HDZ-a, tajnik za unutarnju politiku, tajnik za članstvo i organizaciju stranačkog rada. U vrijeme stvaranja hrvatske države Matić je bio blizak prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, a blisko je surađivao i s pojedincima koji su tada u HDZ-u imali najveće odgovornosti: Franjom Tuđmanom, Josipom Manolićem, Stipom Mesićem, Franjom Gregurićem, Jurom Radićem… Matić je od 1998. do 2003. bio član uprave Privredne banke Zagreb.

Komentiraj