Republikanski predsjednički kandidat Donald Trump predložio je u srijedu u Arizoni cijeli niz represivnih mjera protiv ilegalne imigracije ne bi li  udovoljio konzervativnoj biračkoj bazi, nekoliko sati nakon sastanka s meksičkim predsjednikom na kojem je bio puno umjereniji.

Trump je također inzistirao da će Meksiko platiti gradnju zida na granici sa Sjedinjenim Državama koji bi trebao zaustaviti ilegalnu imigraciju iako je meksički predsjednik Enrique Pena Nieto nešto prije na Twitteru jasno poručio da to ne namjerava činiti.

Trump je u Meksiku tvrdio da o tome nije razgovarao s meksičkim predsjednikom.

“Meksiko će platiti zid, vjerujte mi, 100 posto. Oni to još ne znaju, ali platit će zid”, rekao je Trump na velikom skupu posvećenom ilegalnoj imigraciji u Phoenixu, u Arizoni, saveznoj državi koja graniči s Meksikom.

Nekoliko sati prije u Meksiku, Trump je bio puno umjereniji, hvaleći na kratkoj konferenciji za novinare “nevjerojatne” kvalitete meksičkog naroda i izražavajući svoje divljenje prema Amerikancima meksičkog podrijetla.

Tim neočekivanim trosatnim posjetom, na poziv predsjednika Niete, Trump je prije svega želio uvjeriti svoje američke birače da je sposoban biti državnik.

“Ilegalna imigracija problem je za Meksiko kao i za nas”, rekao je tom prigodom, pokušavajući približiti stajališta dviju strana. “Droge su strašan problem za Meksiko kao i za nas.”

“Puno života moglo bi biti spašeno na obje strane granice”, rekao je Nieto, ističući da Meksikanci koji žive u SAD-u zaslužuju poštovanje.

U Phoenixu, Trump je promijenio ton i sat i četvrt upozoravao na cijenu i opasnosti ilegalne imigracije, razbivši nade onih koju su pomislili da je počeo popuštati ne bi li privukao umjerene birače.

Počeo je navodeći mnogobrojne slučajeve ubojstava koje su počinili ilegalci, poput jednog 90-godišnjaka ubijenog u vlastitoj kući.

Osim zida koji je njegova glavna mjera, Trump je poručio da ne postoji ni najmanja nada da će 11 milijuna ilegalaca u SAD-u moći legalizirati svoj status.

“Razbit ćemo krug amnestija i ilegalne imigracije”, rekao je. “Naša poruka svijetu bit će: nećete moći dobiti legalni status ili postati građani SAD-a ako ilegalno uđete u našu zemlju.”

Počet će s protjerivanjima, “na samom početku”, najmanje dva milijuna ilegalaca “kriminalaca”. Odmah će ukinuti ukaze o privremenoj legalizaciji boravka koje je potpisao Barack Obama i narediti trenutačno protjerivanje svih ilegalaca uhićenih zbog nekog kaznenog djela.

Namjerava također utrostručiti broj agenata savezne imigracijske službe te rasporediti još 5000 policajaca na granicama, uz postojećih 20.000.

Želi također pojačati kontrole posjetitelja kako bi spriječio prekoračenja viza, reformirati vizni sustav i dati prioriet legalnoj imigraciji “po zaslugama, kompetencijama”.

Kako će onda ilegalci koji već godinama žive u SAD-u i nemaju policijski dosje moći dobiti papire?

“Imat će samo jedan način: morat će se vratiti kući i podnijeti zahtjev za ponovni ulazak, po pravilima novog imigracijskog sustava koji sam upravo opisao”, objasnio je.

Za “nekoliko godina”, dodao je, kada zid bude sagrađen i kada ilegalna imigracija presuši, “odgovarajuće mjere” moći će biti uvedene za pojedince koji će ostati u neizvjesnom statusu.

“Nema drugačijeg Donalda Trumpa. Nije se promijenio”, komentirala je Hillary Clinton, njegova demokratska suparnica na izborima u studenome.

Komentiraj