Najskuplji zlatnik u Europi može se kupiti i u Hrvatskoj

facebook.com

Najskuplji zlatnik u Europi, težak čak jedan kilogram, može se kupiti i u Hrvatskoj.

Zlatnik iz serije ‘Francuska izvrsnost’ napravljen je od 99.99 posto čistog zlata u svega 11 primjeraka, a cijena mu je 130 tisuća eura, odnosno oko milijun kuna.

Radi se o posebnoj ediciji francuske državne kovnice Monnaie de Paris, koja krajem svake godine izdaje kilogramske zlatnike u suradnji s luksuznim brendovima iz te zemlje, kao što su Cartier, Baccarat, Sevres ili Van Cleef & Arpels.

Ove godine ostvarena je suradnja između Monnaie de Paris i restorana Guy Savoy koji je proglašen najboljim svjetskim restoranom u 2017. godini, a rezultat je zlatnik promjera 100 milimetara koji podsjeća na “jaje na oko“ koje prati i “tartuf“ izrađen od 95-postotne legure srebra s deopzitom crnog nikla, također težak jedan kilogram.

Zlatnik i njegov “srebrni pratitelj” izloženi su u luksuznoj kutiji napravljenoj od karbonskih vlakana, što artikl čini zanimljivim kolekcionarskim predmetom.

Premijernom predstavljanju zlatnika u francuskoj ambasadi u Beču prisustvovali su i predstavnici Auro Domusa, najveće hrvatske tvrtke za trgovinu plemenitim metalima, kod koje se – u ekskluzivnoj trgovini The Bank of Gold (Grad Zagreb, Ilica 19) – može i naručiti skupocjeni božićni dar.

“Zanimljivost ovog zlatnika jest u njegovoj unikatnosti, odnosno činjenici da postoji samo 11 primjeraka u čitavom svijetu. Ti posebni kolekcionarski predmeti često se pokazuju i kao dobra investicija, jer im cijena s vremenom raste – ne samo zbog rastućih vrijednosti zlata od kojeg je iskovana, već i zbog ekskluzivnosti koja potiče potražnju, jednako kao što cijena raste i vrhunskim umjetničkim djelima”, objasnio je direktor investicijskog zlata Slaven Sviličić, uz kojeg je Auro Domusovu delegaciju na predstavljanju vrijednog “zlatnika“ činio i predsjednik Uprave, Loris Dessardo.

Komentiraj