Veliki požar u kojemu je izgorjelo najmanje stotinu kuća, izbio je jučer navečer u čileanskoj luci Valparaisu.

Zbog požara je evakuirano oko 400 osoba. Prema riječima čileanskoga ministra Mahmuda Aleuya 19 osoba lakše je ozlijeđeno, a ugroženo je ukupno 500 kuća. Oko 47 tisuća kućanstava na tom području ostalo je bez električne energije, ali je opskrba ponovno uspostavljena za gotovo sve, osim njih 350, dodao je.

Požar gasi gotovo 50 vatrogasnih postrojbi iz Valparaisa i susjednih gradova, dok istražitelji pokušavaju otkriti što je izazvalo požar koji je buknuo u ribolovnom klubu, priopćila je vlada.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi gustoga smeđeg dima koji se podižu iz četvrti na gradskim obroncima.

Požar se razbuktao zbog snažnoga vjetra i visoke temperature, a za njegovo brzo širenje kriva su i ilegalna odlagališta otpada. “Nemamo načina da ljude spriječimo da smeće bacaju u jarke”, rekao je Aleuy.

Suša u središnjem Čileu prošle je godine uzrokovala rekordan broj šumskih požara i ostavila teške posljedice na čileansku drvnu industriju, a zbog požara su u proteklim tjednima evakuirani domovi u blizini glavnoga grada Santiaga koji se nalazi 100 km jugoistočno od Valparaisa.

Lučki grad Valparaiso ima 285 tisuća stanovnika i središte je pokrajine u kojoj živi oko milijun ljudi. Izgrađen je na strmim obroncima prekrivenim borovom šumom.

Godine 2014. u velikom požaru izgorjelo je 2000 kuća i poginulo 13 osoba. Nakon toga u Valparaisu je izbilo mnogo manjih požara koji su izazvali rasprave o boljem planiranju razvoja grada.

Komentiraj