NAJAVA IZ SUSJEDSTVA Golob: Slovenija će do sredine lipnja priznati palestinsku državu

Autor:

Slovenija, Ljubljana,  07.07.2023, 07.Julij 2023

Izjava za medije Roberta Goloba ob odstopu ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana, politika , zdravstvo, RObert Golob

Foto:Borut Živulović/Bobo Photo: Borut Zivulovic/F.A. BOBO

Borut Zivulovic/F.A. BOBO/PIXSELL

Slovenska vlada je u četvrtak pokrenula proceduru priznavanja palestinske države kao oblik pritiska za okončanje sukoba u Gazi, rekao je slovenski premijer Robert Golob.

“Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi i moraju prestati. Pozivam Izrael da smjesta okonča napade na Gazu i sjedne za pregovarački stol”, napisao je Golob na X-u.

Dodao je da bi želio da to priznanje bude “poticaj da što brže dođe do pregovora” i da se ubrza dijalog u UN-u o trenutnom prekidu vatre, puštanju na slobodu svih taoca te o sigurnosti i opstojnosti Izraela kroz rješenje dviju država.

Izrael smatra da je plan priznavanja palestinske države koji su uz Sloveniju najavile još i Irska, Španjolska i Malta “nagrada za terorizam” i da će smanjiti izglede za dogovorno rješenje sukoba u Gazi.

Neke od tih zemalja planiraju priznati palestinsku državu 21. svibnja, a datum slovenskog priznanja će ovisiti o napretku u mirovnim pregovorima, najkasnije do 13. lipnja. Ako se napredak ubrza, Slovenija će brže završiti postupak priznavanja.

Golob vjeruje da ta odluka u sebi sadrži očekivanja za sve uključene u sukob: napredak u mirovnim pregovorima, oslobađanje talaca i reformu Palestinske samouprave.

NESLUŽBENO Četiri članice EU-a razmatraju priznanje Palestine 21. svibnja

Opća skupština UN-a će 10. svibnja glasati o nacrtu rezolucije kojom bi se priznalo da su Palestinci kvalificirani za punopravno članstvo u UN-u te preporučilo Vijeću sigurnosti da razmotri potencijalno članstvo.

Od 1988., 139 od 193 članice UN-a je priznalo palestinsku državnost.

Diplomatski izvori očekuju da će Opća skupština podržati nacrt rezolucije koja ide u smjeru članstva Palestine u UN-u. Međutim, još su uvijek moguće promjene u tekstu, nakon što su pojedini diplomati izrazili zabrinutost zbog dodatnih prava i privilegija koja trenutni nacrt jamči Palestincima.

Smatraju da bi takvo nešto moglo postati presedanom za neke druge slučajeve kao što su Kosovo i Tajvan.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan osudio je nacrt rezolucije  rekavši da bi ona de facto dala Palestincima prava i status države, što smatra protivnim Povelji UN-a.

“Ako nacrt bude usvojen, očekujem da SAD prekine financiranje institucija UN-a, u skladu s američkim zakonima”, kazao je Erdan.

Prema zakonima SAD-a, Washington ne može financirati nijednu UN-ovu organizaciju koja pruža punopravno članstvo bilo kojoj skupini koja nema “međunarodno priznate atribute” državnosti. Tako je 2011. prekinuto financiranje UNESCO-a nakon što je Palestina postala punopravna članica.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.