Nacionalni stožer: Od petka dozvoljena veća okupljanja, posluživanje hrane u zatvorenom i duže radno vrijeme

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju, Nacionalni stožer održava konferenciju za novinare na kojoj je glavna tema popuštanje epidemioloških mjera.

O aktualnim podacima

U protekla 24 sata zabilježeno je 538 novih slučajeva pa je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3.112. Među njima su 1.034 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga su na respiratoru 102 pacijenta. U protekla 24 sata oporavile su se 424 osobe, a testirano je njih 6.830.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježena 354.921 osoba zaražena novim koronavirusom, od čega 538 u protekla 24 sata.

343.838 osoba se oporavilo, od toga 424 u protekla 24 sata.

U protekla 24 sata preminula je 21 osoba, ukupno 7.971 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.988.226 osoba, od toga 6.830 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 12.360 osoba.

Capak o aktualnoj situaciji

Prije tjedan dana imali 1000 novooboljelih, a tjedan prije 12.5 1471 novi slučaj.  Trenutna prosječna incidencija je 191,5, u istarskoj je najniža 30,7, u Varaždinskoj 419,2. Na ljestvici zemalja EU, po tom pokazatelju, je Hrvatska na sredini, na 16. mjestu. Ukupna stopa smrtnosti na milijun, je 1959 što nas stavlja na 20. mjesto ljestvice zemalja EU.

Halmed do danas primio 3590 prijava sumnji na nuspojave cijepljenja.

Rezultati za kongres, 14. i 15. 5. je održan pronatal simpozij, na kongresu je bilo 25 predavača, 68 učesnika, 16 osoba iz tehnike, a u hotelu je radilo 68 djelatnika. Uvjet je bili ili cijepljenje ili preboljenje ili negativan PCR. Nakon osam dana napravljen je test i nitko nije bio pozitivan

Božinović o popuštanjima

Promjene u odlukama su sljedeće. Nove mjere stupaju 28. svibnja na snagu.

Okupljanja – dozvoljeno je okupljanje više od 100 osoba na jednom mjestu. Ukida se zabrana privatnih okupljanja i svečanosti.

Javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata.

Na pogrebima nema više ograničenja broja osoba, ali nema izražavanja sućuti.

Pekarnice mogu raditi do 23.

Alkoholna pića se smiju prodavati od 6 do 23.

Posluživanje hrane u zatvorenom i svadbe 

Obiteljskim gospodarstvima, restoranima, svi ugostiteljski objekti iz skupine restorani ,mogu biti i pivnica, kavana, i caffe bar ako ima minimalne tehničke uvjete za izdavanje hrane i slastica mogu posluživati i u zatvorenim prostorima

Mogu se održavati svadbene svečanosti sa 120 uzvanika uz obvezu dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanje te pridržavanje posebnih uputa, i ako su sve prisutne osobe prije više od 14 dana primile drugu dozi cjepiva, ili su preboljele covid, ili su bile negativne na test u zadnjih 48 sati

Radno vrijeme kasina bit će od 8 do 23, a ne do 22.

Ukida se obustava organiziranja plesnih škola.

Omogućuje se održavanje igraonica i radionica u zatvorenim prostorima.

Zabrana treninga ostaje za školske dvorane, a u ostalim prostorima se može održavati.

Ukida se ograničenje od 40 posto mjesta za putnike. Obveza korištena maski i dalje ostaje.

Granični prijelazi – djeca do 12 godina starosti koji putuju sa roditeljima koji su cijepljeni ili su preboljeli ili imaju negativan test, ne moraju imati negativan test niti ići u samoizolaciju.

O kafićima

Mjere su na snazi do sredine lipnja. Pratit ćemo razvoj situacije. U svakom sljedećem koraku ići ćemo s dodatnim popuštanjima

O radnom vremenu na svadbi

Neće biti ograničenja vremena. Organizator treba voditi brigu o tome jesu li svi nazočni, i uzvanici i osoblje, pjevači, imaju li potvrdu koju trebaju imati. Organizator će obavijestiti civilnu zaštitu o svemu. Svi uzvanici će morati potpisati da znaju sve o mjerama, i dati dozvolu da se podaci koje daju mogu provjeriti. Što se tiče naših registara, mi ćemo moći provjeriti je li osoba preboljela, je li cijepljenja ili se testirala…

Želimo poručiti, organizatorima, i svima drugima da će se podaci provjeravati, i ako dođe do spoznaje da se netko nije pridržavao morat će podnijeti sankcije. Morat ćemo učiniti sve da se svi koji sudjeluju na takvim događanjima osjećaju sigurno i da nemamo žarišta.

Ulasci u zatvoreni dio restorana, s potvrdama ili? Što s noćnim klubovima?

U ovom trenutku smo odlučili na one mjere koje su vrijedile ranije. Mjere koje je propisao HZJZ glede razmještaja, razmaka, distance. Važno je da nastavljamo sa svojim pristupom koji je od prvog dana, mi smo uvijek tom poslu pristupali postupno. Najgore bi bilo da idemo u popuštanja preekstenzivno, pa da nas događaju natjeraju da se vratimo u neku od restriktivnijih mjera koju smo napustili. Mi ćemo cijelo vrijeme pratiti situaciju vezano za druge usgo. objekte. Brojevi moraju padati, Hrvatska je turistička zemlja, pa kad se naši gosti budu odlučivali gdje će, jedna od glavnih stvari je kolika je incidencija….

Imamo iskustvo od prošlog ljeta, kad su nam rasli brojevi, u jednom trenutku, u drugoj polovici osmog mjeseca, sezona nam je prestala. Jer su neke vlade odlučile da povratnici iz Hrvatske morali u karantenu na 2 tjedna… Zato idemo postupno, to je glavna poruka.

Capak o restoranima

Idemo na mjere koje smo imali do 27. studenoga. S tim da ćemo na vjenčanja imati tri uvjeta.

Epidemiološki gledano noćni klubovi jesu dinamična mjesta, još nismo razgovarali o njihovom otvaranju.

O maskama

U Americi nema više nošenja maski. Ta mjera sada trpi prilično velike znanstvene kritike…U ovom trenutku mi ne možemo govoriti o skidanju masku, to ovisi o procijepljenju…

Ugostiteljski objekt koji uslužuju slastice, mogu raditi u zatvorenom. Koja je razlika između kafića i slastičarne, a koja između balona i školskih dvorana?

Kad govorimo o dvoranama logika je da se pričeka da se završi školska godina tako da ne dolazi do nepotrebnog miješanja školske djece i drugih koji koriste te dvorane.

Mislim da je ova logika po kojoj ti ugostiteljski objekti koji imaju MTO za usluživanje gostju toplim i hladnim jelima, moraju zadovoljiti strože sanitarne uvjete te prolaze posebne kontrole. A to su elementi koji zanimaju sve. Naravno da ćete naći primjere s jedne i s druge strane koji može nešto i demantirati

Capak pojašnjava

Više manje je dao potpredsjednik odgovor. Što se tiče dvorana, dodao bih da smo imali niz škola zatvorenih do prije mjesec, a sad ćemo nakon mjesec dana dopustiti da se dvorane iznajmljuju, s nekako nam je logika stvari, jer još nemamo idealnu situaciju, da sačuvamo škole, kad završi škola ćemo dopustiti da se sve održava u školskim dvoranam.

Što se tiče kafića, idemo tako zbog postupnosti, tamo se često druži s nepoznatim ljudima, a u restorane najčešće idu grupe ljudi koji se poznaju…

O covid putovnicama

Što se tiče roka od 6 mjeseci nakon cijepljenja, a mogu tu govoriti i o roku od 180 dana nakon dijagnoze, razmatra se da se taj rok produlji, jer objektivno nema potrebe za to. Sad je prošlo šest mjeseci.. .Što se tiče produljenja izgledno je da će se produljiti na osam mjeseci, i to uskoro.

Zbog nedavne nadogradnje e-građana, 1. lipnja će svi moći vidjeti na Moje zdravlje kada su cijepljeni.

Komentiraj