Nacionalni centar: Poplava u Karlovcu nije izgledna

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Nacionalni centar za obranu od poplave procjenjuje da Karalovac neće imati poplavu kao prošle godine, unatoč rastu Kupe od preko šest metara u tri dana.

“Nema naznaka da bi Karlovac mogao imati poplavu kao prošle godine, unatoč rastu Kupe od preko šest metara u tri dana, te se ne očekuje proglašavanje mjera obrana od poplava”, doznaje Hina u ponedjeljak iz Hrvatskih voda.

U dvadeset sati u ponedjeljak vodostaj Kupe bio je 603 centimetara, kao i Korane, te je osim kopnjenja snijega na slivu Kupe padala i kiša. No, Biljana Željeznjak , rukoditeljica obrane od poplava branjenog područja sliva Kupa, rekla je da po prognozama Hrvatskih voda vodostaji neće prijeći sedam metara te će rijeke ostati u svom koritu.

“Kupa bi svoj maksimum trebala imati u utorak između podneva i 13 sati, te on ne bi trebao prijeći 700 centimetara ili će možda prijeći tek koji centimetar preko toga, što znači da za sada nema potrebe da se išta poduzima, pa niti da se saziva Stožer za obranu od poplave”, rekla je Željeznjak.

Karlovačke su rijeke rasle ovih dana naočigled – Kupa po tridesetak centimetara na sat, ali prema svim dostupnim pokazateljima, u Nacionalnom centru obrane od poplave smatraju da Karlovčani nemaju razloga za brigu, zaključuje Željeznjak.

Posljednja poplava u Karlovcu je bila u listopadu prošle godine i uzrokovala je 55 milijuna kuna šteta. Tijekom 2014. i 2015. godine bile su još dvije velike poplave te je ukupna šteta u tri poplave bila 150 milijuna kuna u što, zbog metodologije procjene šteta od elementarnih nepogoda,  nije uračunata šteta na objektima javnih poduzeća u vlasništvu države.

Razlog tomu bile su i ekstremne vremenske neprilike, ali i činjenica da karlovački sustav obrane od poplave nije završen te su jugoistočni dijelovi Karlovca uz Kupu, Koranu i Mrežnicu nebranjeni, a za završetak sustava potrebno je osigurati između 350 i 400 milijuna kuna.

Komentiraj