Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu: Uskoro otvorenje izložbe Enciklopedija, nasljeđe znanja

Autor:

Photo: NSK

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu u utorak 26. rujna 2023. godine u 13 sati bit će svečano otvorena izložba Enciklopedija, nasljeđe znanja koju u povodu obilježavanja Dana europske kulturne baštine organizira Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu u suradnji s Francuskim institutom u Hrvatskoj.

Na izložbi će biti izložena 33 izvorna sveska Enciklopedije Denisa Diderota i Jean le Rond d’Alemberta objavljene u 18. stoljeću pod nazivom Encyclopédie ou Dictionnaire raisonné des Sciences, des Arts et des Métiers.

Povijesni kontekst

Autor je izložbe francuski profesor Pierre-Yves Beaurepaire sa Sveučilišta Côte d’Azur koji će na otvorenju izložbe predstaviti odabrane izvorne sveske Enciklopedije kao i povijesni kontekst od razdoblja prosvjetiteljstva, kada je ona nastala, do danas.

Osim odabranih svezaka, izložit će se i digitalne preslike zemljopisnih karata koje su tematski povezane s izložbom, a dio su vrijednog fonda Zbirke zemljovida i atlasa NSK.

Izložba se u malom predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu može pogledati do 15. listopada 2023. godine i jedinstvena je prilika za upoznavanje s ovim kapitalnim djelom francuskoga prosvjetiteljstva.

Photo: NSK

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.