FaH

NACIONALNA FRONTA: Marine Le Pen oslobođena optužbi za poticanje na mržnju

Sud u Lyonu u utorak je oslobodio optužbi predsjednicu stranke krajnje desnice Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen, kazneno gonjenu zbog poticanja na mržnju nakon što je krajem 2010. muslimanske ulične molitve usporedila s nacističkom okupacijom.

Marine Le Pen sudilo se prvi put za “provociranja diskriminacije, nasilja ili mržnje spram skupine osoba zbog njihove pripadnosti nekoj vjeroispovijesti”.

Le Pen je spomenula ulične molitve muslimana u nekim četvrtima bez džamija, dovoljno velikih da ih primi, izjavivši: “Žao mi je ali za one koji vole puno pričati o Drugom svjetskom ratu, o okupaciji, mogli bi o tome pričati  jer ovdje se radi o okupaciji teritorija”.

“To je okupacija dijelova teritorija, četvrti, na kojima se primjenjuje vjerski zakon, to je okupacija. Istina, nema oklopnih vozila, vojnika, ali je to ipak okupacija i ona pogađa stanovništvo”, dodala je predsjednica FN-a govoreći na javnom skupu.

Četiri antirasističke udruge podnijele su tužbu.

Le Pen je prijetila godina dana zatvora i 45.000 eura kazne. No na suđenju je tužitelj ocijenio da se radilo tek o “ispoljavanju slobode govora”.

Komentiraj