NACIONAL EKSKLUZIVNO Tajna ‘nagrada’ od 1,9 milijuna eura koja je pomogla Atletico Madridu da potpiše Jana Oblaka

Povrh 16 milijuna eura za transfer, Atletico Madrid platio je dodatnih 1,9 milijuna eura ‘nagrade’ agentu vratara Oblaka tijekom njegovog transfera iz Benfice – Novac je uplaćen švicarskoj tvrtki Playerspromotion AG koja je osnovana nekoliko tjedana nakon tajnog dogovora – Agenti Miha Mlakar i Jorge Mendes zaradili su milijune od 16 milijuna eura koliko je za Oblaka dobila Benfica

footballeaksJedan od najboljih europskih vratara Jan Oblak imao je slatke brige u kasno popodne 15. veljače 2015. godine. Nekoliko sati prije utakmice između Atletico Madrida i Celte iz Viga, Oblak je s umirovljenim španjolskim obrambenim igračem Marianom Aguilarom kupovao novi luksuzni automobil. Nakon završetka nogometne karijere Aguilar je postao posrednik za kupnju automobila nogometaša.

„Pozdrav, kako si? Zanima me imate li neki novi automobil od Range Rovera ili neki drugi dobar automobil?“, upitao je Oblak.

„Koji automobil želiš?“, odgovorio je Aguilar.

„Ne znam koji auto želim.“

Nakon što su se dogovorili da će komunicirati na engleskom, Aguilar je pitao ponovno:

„Koji automobil želiš?“

„Land Rover.“

„Sport?“

„Ne, Autobiography.“

„Ok.“

„Porsche Cayenne. Novi. GTS ili Turbo.“

„Ok.“

„Mercedes Benz MI 63 AMG.“

„Neki drugi?“.

„Ne. Možda Land Rover Vogue.“

„Ok, moram provjeriti. Sutra ću ti više toga reći.“

»Ok. Koji automobil možete prodati po najboljim uvjetima?“

„Range Rover.“

„Ok, hvala. Kupujem automobil, ali problem je što mi se automobili koje sam gledao u Madridu ne sviđaju, a ne želim ni čekati predugo. Ne želim naručiti auto jer ga trebam čekati od tri do šest mjeseci.“

„Znaš za auto koji nudimo igračima na posudbu? Godin i Gabi imaju takav auto.“

„Znam za Godinov, ali za Gabijev ne znam. Imate li koji auto za posudbu?“

„Pošaljem SMS kasnije. Sretno na utakmici večeras.“

„Hvala.“

Aguilarove dobre želje za utakmicu koja se odigrala kasnije te večeri nisu se ostvarile. Atletico Madrid izgubio je gostujuću utakmicu u gradu Vigu 2-0, ali Oblak koji je tada imao 22 godine je tog dana svejedno bio zadovoljan. Birao je najbolje i najskuplje SUV automobile na tržištu čija je najniža cijena 120 tisuća eura. Land Rover Autobiography, koji je, sudeći po razgovoru dostupnom u dokumentima Football Leaksa, bio Oblakov prvi izbor ima početnu cijenu od 140 tisuća eura. Kao dobro plaćena nogometna zvijezda jednog od najboljih europskih nogometnih klubova Oblak se morao Madridom voziti u vrhunskom automobilu.

Nakon njegovog transfera iz lisabonske Benfice u Atletico Madrid u srpnju 2014., plaća mu se drastično povećala. U portugalskom klubu zarađivao je 170.400 eura prije nego što je u ljeto 2013. potpisao novi ugovor po kojem je zarađivao oko 850 tisuća eura neto. Kada je potpisao za Atletico plaća mu se gotovo povećala na 1,5 milijuna eura neto bez poreza. U veljači 2016. Oblak je potpisao novi ugovor s Atleticom do 2021. godine, ali plaća je do danas ostala nepoznata. Kao novi član elitnog nogometnog društva Oblak si je mogao priuštiti najskuplje automobile.

Od 16 milijuna eura transfera 26% je otišlo agentima

Oblakov transfer iz Benfice u Atletico Madrid u srpnju 2014. bio je jedan od najvećih transfera kada su pitanju vratari. Atletico je platio Benfici 16 milijuna eura za Oblaka i nakon dolaska u Madrid njegova se sportska karijera činila kao priča iz bajke. No, ta je bajka trajala samo dok nisu objavljeni dokumenti o Oblakovom transferu do kojih je došao Football Leaks.

Temeljeno na dokumentima Football Leaks koje je dobio njemački news magazin Der Spiegel te ih je podijelio s European Investigative Collaborations

U ljeto 2010. kada je Jan Oblak imao samo 17 godina, prešao je u lisabonsku Benficu iz slovenskog nogometnog kluba Olimpija Ljubljana. Čekao je nekoliko godina za pravu priliku na golu Benfice koja ga je tijekom tri sezone posuđivala drugim portugalskim klubovima kao što su Beira-Mar, Olhanense, Leiria i Rio Ave. Oblak je tek u sezoni 2013./2014. ušao u prvu momčad Benfice, ali je i pri dio te sezone proveo na klupi. Oblak nije bio zadovoljan u Benfici te je to nezadovoljstvo i javno iskazivao. Prvog dana srpnja 2013. Oblak se nije pojavio na predsezonskim pripremama Benfice te je klub protiv njega pokrenuo disciplinski postupak. Njegov slovenski agent Miha Mlakar je 12. srpnja izjavio portugalskim medijima da postoji spor između Benfice i Oblaka oko pravovaljanosti njegovog ugovora. Mlakar je tvrdio da Oblakov ugovor istekao 30. lipnja 2013., a Benfica je tvrdila da je valjan do 2016. godine. Sukob je u tajnosti privremeno okončan tijekom ljeta tako što je Oblak dobio bolji ugovor te je napokon ušao u prvu momčad Benfice. U međuvremenu je Mlakar pregovarao s Benficinim velikim rivalom Portom i nekim španjolskim klubovima. Međutim, u pozadini su nogometni agenti pripremali teren za veliku proviziju na Oblakovom transferu. Znali su da će na slovenskom vrataru zaraditi veliki novac.

17. kolovoza 2013. srpski agent Marko Krajišnik, zaposlen u londonskoj tvrtki Stellar Football Ltd, napisao je email generalnom menadžeru Porta Anteru Henriqueu koji je bio zainteresiran za Oblaka. U tom emailu Krajišnik otkriva kako će biti raspoređen novac od transfera. „Gospodine Antero želio bih vam objasniti detalje o Oblaku. Razgovarao sam s njegovim agentom gospodinom Mlakarom koji mi je rekao da ga Jorge Mendes pritišće da potpiše novi ugovor s Benficom. U tom slučaju Benfica je pristala na sljedeće uvjete: 1. provizija od milijun eura neto za agenta; 2. plaća od 850 tisuća eura neto za igrača; 3. dužina ugovora četiri do pet godina; 4. poslati igrača na posudbu u veliki klub prve godine ugovora i nakon toga ga vratiti u Benficu; 5. u ugovor treba staviti klauzulu po kojoj je Oblakova cijena 16 milijuna eura od kojih 6,25 posto ide Mlakaru, 20 posto Mendesu, pet posto bivšem klubu Olimpiji (ne znam zašto njima) i 50 posto za Benficu. Istina je da je Mlakar, kao i igrač, želio raditi samo s nama i da su željeli Oblakov transfer u Porto. Smatraju da je Porto bolji klub i da bi se Oblak u njemu bolje razvijao. Ovo nije licitacija, vjerujte mi, već samo informacija za nas dvoje. Ovo je potpuno povjerljivo. Molim vas da ovu informaciju zadržite za sebe“, napisao je Krajišnik koji nije odgovorio na pitanje je li email poslao na vlastitu inicijativu ili je napravio uslugu Mlakaru. No, detalji iz emaila uskoro su se pokazali točnima.

Predložena raspodjela postotaka od transfera potvrđuje da je Oblak već bio u vlasništvu treće strane (TPO), što je FIFA formalno zabranila dvije godine kasnije, 1. svibnja 2015. U TPO aranžmanima, treća strana, koja može biti jedna osoba, fond ili čak i agent, vlasnik je postotka ekonomskih prava na igrača i plaćena je po tom postotku na sljedećem transferu. Ovakva praksa u Europu se proširila iz Južne Amerike, a s rastom iznosa transfera rastao i profit ‘trećih strana’. S TPO-om nogometaši su postajali tvornice novca ua ‘investitore“ poput agenata, a ponekad čak i samih igrača. Međutim, pravila FIFA-e zabranjivala su takve aranžmane i prije 2015. godine, ali oni nigdje nisu bili direktno spomenuti. Članak 29. FIFA-inog Pravilnika o agentima igrača koji je bio na snazi od siječnja 2008. jasno navodi da „1. Nikakvo plaćanje naknade, uključujući naknadu za transfer, naknadu za treniranje ili solidarni doprinos,, a koje se u cijelosti ili djelomično plaćaju u svezi s igračevim transferom između klubova, posredniku za igrače ne može platiti dužnik (klub), čak niti da bi se izvršio prijeboj iznosa koji posredniku za igrače duguje klub koji ima svojstvo vjerovnika i koji je tog posrednika angažirao. Ovo uključuje, ali nije iscrpno, dug za bilo kakve kamate na bilo koju naknadu za transfer ili buduća transferna vrijednost igrača. 2. U području transfera igrača, posrednicima za igrače zabranjeno je primati bilo kakve naknade osim onih iz slučajeva opisanih u Poglavlju IV. ovog pravilnika“. Sankcije FIFA-e za kršenje ovog pravilnika su vrlo stroge, a agentima i igračima prijeti čak i doživotna zabrana bilo kakvih nogometnih aktivnosti.

Krajišnikov email otkriva plan po kojem bi 31 posto od minimalno 16 milijuna eura bilo proslijeđeno agentima Mihi Mlakaru i moćnom Jorgeu Mendezu, te slovenskom klubu Olimpiji. Oni bi zajedno dobili oko 5 milijuna eura, ako bi te klauzule dosita i bile dio ugovora potpisanog krajem kolovoza 2013. Međutim, godišnje financijsko izvješće Benfice otkriva da je ovaj plan realiziran prilikom Oblakovog prelaska u Atletico Madrid.

[pdf-embedder url=”http://www.nacional.hr/wp-content/uploads/2016/12/Benfica-Atlético-de-Madrid-Jan-Oblak.pdf” title=”benfica-atletico-de-madrid-jan-oblak”]

Ugovor o prelasku Jana Oblaka iz Benfice u Atletico Madrid


Benfica je zadržala samo 9,5 milijuna od transfera vrijednog 16 milijuna eura

Izvještaj o ‘due dilligenceu’ tvrtke Start SGPS, S.A., koja upravlja agencijom Gestifute Jorge Mendesa, napisan 2. listopada 2015. od strane lisabonske pravne tvrtke ABBC pod imenom „Projekt šampion“, otkriva da su neki postotci iz Krajišnikovog emaila stvarno bili dogovoreni između Benfice i agenata. Odvjetnici su prilikom analize nogometnih transfera agencije Gestifute Jorgea Mendeza, koja zastupa velike nogometne zvijezde poput Cristiana Ronalda, Davida de Geae, Jamesa Rodrígueza, Joséa Mourinha i mnogih drugih, spomenuli i slučaj Jana Oblaka. 26. kolovoza 2013. Gestifute je potpisao Sporazum o zastupanju s Benficom „za nogometaša Jana Oblaka“. Svrha tog sporazuma je bila da „Benfica pristaje platiti agentu 20 posto od ukupne svote transfera kada će igrač biti prodan u treći klub.“ Gestifute je tako polagao pravo na 3,2 milijuna eura od minimalnih 16 milijuna koliko je mogao iznositi transfer.

Ako su se i drugi postotci podudarali s brojkama iz Krajišnikova, tada je Miha Mlakar polagao pravo na milijun eura, a Olimpija na 80 tisuća. Doista, milijuni eura su bili isplaćeni trećoj strani. Godišnje financijsko izvješće Benfice za sezonu 2014./2015. koje je napravila revizorska kuća PricewaterhouseCoopers potvrđuje da je klub imao desetke milijuna eura prihoda od prodaje igrača za vrijeme te sezone. Izvješće spominje i Oblakov transfer u Atletico: „prodaja sportskih prava igrača Oblaka u Atletico Madrid za 16 milijuna eura koja je stvorila profit od 9,46 milijuna eura nakon oduzimanja:

1) izdataka za treću stranu;

2) ukupne vrijednosti prava na igrača na dan transfera. Te dvije stavke iznose ukupno 6,54 milijuna eura.“

Dakle, od 16 milijuna eura koliko je iznosio transfer, Benfica je zadržala samo 9,5 milijuna.

Komentiraj

Source:Blaž Zgaga i Planet TV
nacional banner
nacional banner