Civilni hakeri nisu ilegalci poput hakera koji svoje umijeće programiranja uglavnom koriste za ilegalnu djelatnost. Upravo suprotno. Radi se o skupini stručnjaka za informacijske tehnologije koji su svoje slobodno vrijeme spremni posvetiti radu zadobrobit zajednice, a u posljednje vrijeme u Hrvatskoj ih ima sve više. Njihova je motivacija izazov pa i borba protiv korupcije onih koji su na vlasti. No umjesto da izvikuju parole na ulicama, njihovo je moćno oružje računalo i tipkovnica. Oni znaju izvući podatke koji bi trebali biti javni jer je i njihovo prikupljanje financirano poreznim davanjima građana. Njihovo djelovanje pritisak je na tijela javne vlasti da te podatke otvore za korištenje ne samo građanima i civilnim udrugama, nego i inovativnim poduzetnicima koji bi na njima mogli zaraditi. Jedan od takvih inovativnih poduzetnika predstavio je nedavno svoj projekt na međunarodnom Danu otvorenih podataka u Sveučilišnom računalnom centru Srce.

[quote_box_center]

  • ‘Vlastima nije ni cilj skroz otvoriti pristup strojno čitljivim podacima, jer tu ima moćnih informacija’, uvjereni su naši sugovornici
  • Umjesto da izvikuju parole na cesti, civilni hakeri za borbu protiv korupcije koriste svoja računala

[/quote_box_center]
“Invest in Croatia je kišobran projekt koji na jednom mjestu objedinjava sve podatke koji bi potencijalne investitore mogli zanimati, s linkovima na stranice gdje mogu dobiti podrobnije informacije. Objavljeni su na interaktivnoj karti Hrvatske gdje se nalaze sve mogućnosti investiranja prema gospodarskim zonama, podacima iz državnog portfelja, projekata na mrežnim stranicama Hrvatske gospodarske komore, Agencije za investicije i konkurentnost i Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije”, govori Marinko Brkić-Tot, direktor tvrtke Pet pitanja. Sve podatke na stranici Invest in Croatia tvrtka nudi besplatno, a financira se uslugom istraživanja tržišta za zainteresirane investitore. Trenutačno rade istraživanje tržišta za jednog američkog proizvođača jogurta.

Prije nego što se odluče uložiti u Hrvatsku, investitori moraju znati cijenu rada, industrijske struje, ponudu konkurencije i štošta potrebno za realnu procjenu rizika i dobiti. Iako je sve ove podatke moguće skupiti razbacane po internetu, Marinko Brkić-Tot nestrpljivo iščekuje otvaranje Vladine stranice data.gov.hr koja bi ih ponudila na jednom mjestu i u formatu koji bi omogućio brzu analizu pomoću računala. Takve baze podataka podloga su za različite aplikacije koje bi se mogle ponuditi na tržištu ili, što je cilj civilnih hakera, biti besplatno dostupne građanima na upotrebu. Nažalost, pokretanje data.gov.hr kasni više od godinu dana.

Dan otvorenih podataka koji se 20. veljače obilježava u cijelom svijetu bio je prilika da se nadležnima postavi pitanje o otvorenosti javnih podataka. Tim povodom u Zagrebu je, kao i u brojnim svjetskim metropolama, održan Code Across, međunarodni vikend građanskih inovacija. Već drugu godinu održava se u Hrvatskoj zahvaljujući inicijativi ekspertne skupine “Programiraj za Hrvatsku” koja okuplja civilne hakere. Nacional je iskoristio ovu priliku da istraži scenu koja se ubrzano razvija i čiji su se akteri okupili dan kasnije na hackathonu.

Više pročitajte u tiskanom izdanju Nacionala.

Komentiraj