Na Kosovu napadnuti Srbi, Vučić veleposlaniku ‘zapadne zemlje’: “Jesi ti normalan, bre”

Kosovski su Srbi postavili blokade na dva granična prijelaza iz protesta zbog zabrane srpskih registarskih tablica, a prije nekoliko dana na granicu su stigli i kosovski specijalci. Iako mirna, situacija na granici Srbije i Kosova je napeta, a napetost je pojačalo srpsko slanje vojnih aviona i helikoptera koji nadlijeću granicu, kao i oklopnih vozila i tenkova.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić dodatno je potpirio tenzije ultimatumom NATO-u u trajanju od 24 sata prijeteći da će, ako NATO ne zaustavi eventualni pogrom nad Srbima na Kosovu, “Srbija reagirati”, što znači da bi na Kosovo mogao poslati i vojsku.

Vučić se zatim u ponedjeljak u Beogradu sastao s veleposlanicima takozvane Kvinte, bloka pet zapadnih zemalja koje imaju ulogu posrednika u rješavanju spora između Beograda i Prištine: SAD, Francuska, Velika Britanija, Njemačka i Italija.

Prema priopćenju njegova kabineta, Vučić je “objasnio poziciju Srbije“ koju je sažeo na sljedeći način: “Posvećeni smo očuvanju mira i poštovanju Briselskog sporazuma, ali nikako nećemo dozvoliti poniženje ni Srbije, niti njenih građana.”

Veleposlanici Kvinte zatražili su pak “deeskalaciju krize” na sjeveru Kosova.

https://www.instagram.com/explore/locations/11388206/predsednistvo-srbije/?utm_source=ig_embed

A onda je Vučić u još jednom gostovanju na TV Pinku, prepričao kako je, navodno, razgovarao s veleposlanicima zapadnih zemalja.

Vučić tvrdi da je “ambasadoru jedne od najmoćnijih zemalja svijeta” rekao “jesi li ti normalan, bre?” “Hoćeš li ti odlučivati gdje će se kretati na teritoriju centralne Srbije naše jedinice, jesi li ti normalan bre, čovječe?!? Jesi li ti normalan bre, jesi li normalan?!? Možete zamisliti u kakvom sam emocionalnom stanju bio kad sam to govorio ambasadoru jedne od najmoćnijih zemalja svijeta”, rekao je Vučić u gostovanju na Pinku, prenosi srpski N1.

Istaknuti srpski odvjetnik za ljudska prava i donedavni izvršni direktor Fondacije Otvoreno društvo Srbije, Milan Antonijević, na Twitteru je optužio Vučića da laže.

“Narode moj, otkrit ću vam jednu istinu, nikada predsjednik Srbije nije vikao na ambasadore, jest ih vrijeđao na televiziji, pred vama, onako odokativno i đuture, da ne znate na koga zaista misli, ali uživo nije nikada”, napisao je Antonijević na Tviteru.

Vučić je i prije tjedan dana izjavio da je odbio prijedlog Kvinte za rješenje trenutne krize na granici, no nije objasnio što je taj prijedlog podrazumijevao.

“To je rješenje kojim bi oni zaboravili 70 posto onoga što su namjeravali raditi Albanci na administrativnoj liniji, ali bi uveli 20-30 posto mjera. Dobio sam za odbijanje suglasnosti Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbacio sam to jer sam sit politike svršenog čina. Ne možete tako razgovarati sa Srbijom”, poručio je tada srpski predsjednik.

Nakon što su posljednjih dana granicu nadlijetali srpski avioni i helikopteri, u ponedjeljak su blokirane granične prijelaze Jarinje i Brnjak u dva navrata nadlijetali helikopteri KFOR-a, u čijoj misiji sudjeluju i hrvatske snage.

U međuvremenu je došlo do još jednog ozbiljnog incidenta na sjeveru Kosova, gdje živi najveći dio malobrojnih kosovskih Srba. Grupa od 11 kosovskih Srba napadnuta je ispred ureda kosovskog ministarstva poljoprivrede u južnom dijelu Kosovske Mitrovice (gdje su kosovski Albanci u većini, za razliku od sjevernog dijela grada gdje su u većini Srbi), javlja kosovski portal Kossev, a prenosi Nova.rs.

Zbog napada je uhićeno deset osoba, uključujući dvojicu maloljetnika.

Kosovska policija nije izvijestila o nacionalnosti napadnutih i napadača, ali dala je do znanja da je slučaj predan srpskim tužiteljima, implicirajući da su napadnuti Srbi.

To je onda potvrdio ured za Kosovo i Metohiju srpske vlade, koji je u priopćenju naveo da je napad na grupu Srba u južnom dijelu Kosovske Mitrovice koji su otišli u južni dio Kosovske Mitrovice da bi obavili administrativne poslove – nedopustiv incident koji je nastavak i posljedica akcija Prištine, čiji specijalci danima provociraju srpski narod na prijelazima na sjeveru Kosova, prenosi srpski N1.

Dodali su da Srbi neće biti meta za iživljavanje ekstremista, da je “napad na svakog Srbina na Кosovu i Metohiji napad na čitav srpski narod“ i da će “inspiratori hajke“ odgovarati za to što čine, ne precizirajući koga drže za “inspiratore hajke”.

“Multietničko društvo se ne pravi noževima, bocama, demonstracijama sile niti mržnjom prema susjedima i sugrađanima i ovih dana je postalo više nego jasno da Priština želi da Srba ili nema ili da budu zatvoreni u rezervate, bez prava na kretanje, jezik i slobodno mišljenje“, zaključuje ured srpske vlade u oštrom priopćenju.

Vučić poslao avione, helikoptere i tenkove prema Kosovu pa poručio NATO-u: “Ili ćete vi reagirati ili ćemo mi”

Komentiraj