Vučić poslao avione, helikoptere i tenkove prema Kosovu pa poručio NATO-u: “Ili ćete vi reagirati ili ćemo mi”

Tjedan dana od kosovske zabrane srpskih tablica za vozila koja ulaze na Kosovo, na što su kosovski Srbi reagirali blokadom graničnih prijelaza, srpski predsjednik Aleksandar Vučić uputio je ultimatum – ali ne Prištini, nego NATO-u.

“Čekat ćemo NATO da reagira, tek ako to ne uradi u roku od 24 sata, Srbija će reagirati jer neće dozvoliti pogrom (razaranje, pustošenje) Srba na Kosovu i Metohiji”, poručio je dramatično Vučić u nedjelju navečer u televizijskom gostovanju na srpskom TV Pink, gdje je čest gost.

Dodao je da je ovaj ultimatum već prenio generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, da je vojska Srbije podigla borbenu spremnost te da zasad nije ušla na teritorij Kosova i Metohije, prenosi Nova.rs.

“Mi smo mali narod, nemamo više toliko ognjišta za rasipanje koja smo izgubili zbog nesposobnih političara. Zašto bismo sada mi nešto pogrešno radili, i sve zbog ludosti jednog političara iz Prištine sa safari-vozilima. Safari-vozila, to tako naziva Putin, ta Rosu (ime za specijalnu jedinicu kosovske policije) vozila iz Prištine. Oni nisu počeli pogrom našeg stanovništva, ovo je samo politička igra, mi samo promatramo stvari, snabdijevamo naš narod”, nastavio je Vučić.

Vučić: Srbija neće dozvoliti reprizu pogroma Srba 1995. i 2004.

“Srbija nije ušla na teritorij KiM-a (Kosova i Metohije), ne zato što je ne smatramo svojom, već zato što Kumanovskim sporazumom nemamo pravo na to. Rekli smo da s našim trupama ne želimo ugroziti mir, čekat ćemo NATO da reagira, a ako se nastavi pogrom Srbija će reagirati i neće dozvoliti reprizu 1995. i 2004. godine”, zaključio je Vučić, aludirajući na masovne progone Srba s Kosova tih godina, a onda dodao da vjeruje da ga je NATO dobro razumio.

Vučić je rekao i da je njegovo pitanje što se Srbiji zamjera, kao i da nadlijetanje srpskih aviona nisu ničija briga.

“Ne može nitko odlučivati gdje će letjeti naši avioni. Pa jeste li normalni?” uzviknuo je Vučić u jednom trenutku, prenosi srpski list Kurir.

Ipak, Vučić se također zahvalio i generalnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, s kojim je prije toga telefonski razgovarao o krizi na Kosovu, na “korektnom odnosu i želji da sasluša srpsku stranu”.

Iako to nije eksplicitno naveo, Vučićeva izjava izgleda kao prijetnja da će Srbija sa svojim oružanim snagama ući na teritorij Kosova, koji je proglasio neovisnost još 2008. godine i koji je i dalje pod zaštitom NATO-ovih snaga KFOR-a, ako se njegovi uvjeti ne ispune za manje od 24 sata.

Srbija poslala avione, helikoptere i tenkove prema granici

Vučić prvenstveno traži da Kosovo povuče svoje specijalne policijske snage s granice, što je naveo još 21. rujna. Osim toga, traži i hitan odgovor Europske unije vrijedi li još Briselski sporazum o pravnom prometu između Srbije i Kosova te odgovor kada će biti formirana zajednica srpskih općina.

Podsjetimo, Srbija je posljednjih dana već poslala vojne avione i helikoptere da nadlijeću područje sa srpske strane (nepriznate) granice s Kosovom. Prema granici je poslala i oklopna vozila iz obližnjih vojarni, a prema snimkama s terena i oklopna vozila, pa čak i tenkove.

Dva borbena aviona Vojske Srbije u subotu su oko podneva u dva navrata nadlijetala prijelaz Jarinje, javio je reporter RTS-a, navodeći da je pojavljivanje zrakoplova “izmamilo pljesak okupljenih koji su uzvikivali ‘Srbija, Srbija'”.

Srpski vojni avioni i u nedjelju su viđeni kako patroliraju nebom oko graničnih prijelaza Jarinje i Brnjak koji kosovski Srbi već tjedan dana blokiraju kamionima, buneći se zbog odluke Prištine da sva vozila sa srpskim tablicama moraju skinuti svoje i kupiti privremene kosovske tablice za ulaz u zemlju. Avione je snimio srpsko-kosovski portal Kosovo Online.

Tri helikoptera Vojske Srbije već su u petak nadlijetali zonu iznad prijelaza Jarinje sa strane Srbije, što je srpsko ministarstvo obrane potvrdilo agenciji Tanjug, nazvavši to “redovnim aktivnostima”.

No u nedjelju je srpski N1 snimio kako dva srpska borbena aviona Soko J-22 Orao nadlijeću isto područje kojim je nekih pola sata ranije nadlijetao vojni helikopter KFOR-a. Kako javlja 24 sata, to je zapravo helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva koji je raspoređen kao dio međunarodnih snaga u toj državi.

Užareno na granici: Vojska Srbije došla s oklopnjacima na dva kilometra od granice s Kosovom

Komentiraj