Na komemoraciji Castru Obama ne šalje službeno izaslanstvo

Autor:

 EPA/AUDE GUERRUCCI

Američki predsjednik Barack Obama neće poslati službeno izaslanstvo na Kubu na ispraćaj Fidela Castra, dugogodišnjega komunističkog vođe koji je umro prošli tjedan, objavila je Bijela kuća u utorak.

Umjesto službene delegacije, SAD će predstavljati Ben Rhodes koji je vodio 18-omjesečne pregovore s Kubom o približavanju te Jeffrey de Laurentis koji vodi američko veleposlanstvo u Havani.

“Predsjednik je odlučio ne poslati predsjedničko izaslanstvo”, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Josh Earnest.

Upitan da razjasni razliku između izjave da neće biti predsjedničkog izaslanstva i činjenice da SAD ipak šalju dva dužnosnika, Earnest je to pojasnio kompliciranim odnosima dviju zemalja.

“Mislili smo da je to dobar način da SAD pokažu angažiranost prema vezama okrenutim budućnosti s kubanskim narodom, a da se istovremeno uvide razlike koje još postoje između naše dvije zemlje”, pojasnio je glasnogovornik.

Komemoracija za Fidela Castra predviđena je u utorak navečer na Trgu revolucije u Havani, a pogreb će biti u nedjelju.

Približavanju SAD-a i Kube sada prijeti novoizabrani američki predsjednik Donald Trump koji preuzima dužnost 20. siječnja i koji je rekao da će se vratiti staroj politici Washingtona prema Havani ako kubanski režim ne poduzme političke promjene.

DeLaurentis bi trebao postati američki veleposlanik na Kubi, a Rhodes je, kaže Earnest, “glavni sugovornik s kubanskom vladom” o normalizaciji odnosa.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)