MVEP: UN je stup mira i sigurnosti, razvoja i ljudskih prava

Obilježavanje Dana UN-a svake je godine prilika da se UN i cijela međunarodna zajednica motiviraju na dodatne napore i aktivnosti da bi uspješno odgovorili na sadašnje i buduće izazove u sva tri stupa UN-ova djelovanja – miru i sigurnosti, razvoju i ljudskim pravima, priopćio je u subotu MVEP.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oglasilo se u povodu obilježavanja 75. obljetnice osnutka Ujedinjenih naroda, u spomen na datum kada je 1945. godine na snagu stupila osnivačka Povelja UN-a, koja je postavila temelje budućoj svjetskoj organizaciji zaduženoj za očuvanje mira i sigurnosti u svijetu.

Na komemoraciji održanoj 21. rujna ove godine povodom 75. obljetnice UN-a sudjelovao je virtualnim govorom i premijer Andrej Plenković, a važnost koju Hrvatska pridaje ukupnim pitanjima ljudskih prava potvrdilo je i sudjelovanje ministra Gordana Grlića Radmana 1. listopada na sastanku na visokoj razini povodom 25. godišnjice 4. svjetske konferencije o ženama, stoji u priopćenju.

U svojem vanjskopolitičkom djelovanju, podsjeća MVEP, Hrvatska nastavlja snažno podržavati glavne aktivnosti UN-a te angažirano podupire procese daljnjeg jačanja i učvršćivanja sustava UN-a u suočavanju s važnim i aktualnim pitanjima.

Sama Hrvatska ove godine obilježava 28. godišnjicu članstva u Ujedinjenim narodima tijekom kojeg je kontinuirano zagovarala potrebu za jačanjem međunarodne suradnje i multilateralizma te ostvarila niz zapaženih rezultata sudjelovanjem u članstvu i radu brojnih tijela organizacije poput Vijeća sigurnosti, Gospodarskog i socijalnog vijeća, Komisije za izgradnju mira i Vijeću za ljudska prava.

“Republika Hrvatska je svoj doprinos jačanju multilateralizma iskazala i potporom radu Saveza za multilateralizam”, stoji u priopćenju.

Prema istom izvoru, posljednji veliki doprinos Hrvatska je dala u zajedničkoj borbi protiv pandemije covida-19 kada je u rujnu 2020. na Općoj skupštini UN-a u New Yorku usvojena tzv. omnibus rezolucija o obuhvatnom i koordiniranom odgovoru na pandemiju, a velike zasluge za pregovaranje među državama članicama pripadaju i stalnom predstavniku RH pri UN-u, veleposlaniku Ivanu Šimonoviću kao koordinatoru za inicijative Opće skupštine vezane za covid-19 i njegove posljedice.

U priopćenju se također ističe da Hrvatska izražava potporu međunarodnim sudovima kao jednom od važnih elemenata multilateralizma i poštivanja međunarodnog prava. Stoga je Republika Hrvatska posebno ponosna da na nadolazećim izborima za Međunarodni sud (ICJ) za razdoblje 2021-2030 sudjeluje i hrvatska kandidatkinja Maja Seršić, profesorica međunarodnog prava sa Sveučilišta u Zagrebu.

Ostale iskazane kandidature Republike Hrvatske iz sustava UN-a, za članstvo u Gospodarskom i socijalnog vijeću (2022-2024), Komisiji za izgradnju mira (2026-2027) te Vijeću sigurnosti (2030-2031), dodatno potvrđuju rastuću aktivnost RH u ovoj Organizaciji i doprinose međunarodnom ugledu naše države, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj