MVEP “Grmoja manipulira i laže”

HINA

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja manipulira i laže kada tvrdi da ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić nije ništa poduzela u svezi s navodnim protuzakonitostima u veleposlanstvu u Washingtonu i povredama radne dužnosti u veleposlanstvu u Canberri, priopćio je MVEP u petak pozivajući se na rješenje Uskoka.

Grmoja je na današnjoj tiskovnoj konferenciji kazao kako je državna revizija utvrdila da je bivši veleposlanik u Washingtonu Joško Paro protupravno isplatio 1,9 milijuna kuna lokalnim osobama te da je glavna tajnica MVEP-a a Loreta Bertoša-Kušen 2016. raspoređena u hrvatsko veleposlanstvu u Canberri, gdje joj je muž u isto vrijeme bio veleposlanik, što je praksa koja je protivna pravilniku MVEP-a.

Te je slučajeve nadležnim institucijama prijavio bivši zaposlenik MVEP-a Damir Sabljak.

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) je 19. rujna 2018. godine primilo rješenje USKOK-a kojim je odbačena kaznena prijava Damira Sabljaka vezana uz raspored Lorete Bertoša-Kušen u Australiju, kao i uz tvrdnje Damira Sabljaka vezane uz nalaz Državnog ureda za reviziju o lokalno angažiranim osobama u Veleposlanstvu RH u Washingtonu tijekom 2016. godine”, stoji u priopćenju Ministarstva.

Rješenje USKOK-a u potpunosti je demantiralo bilo kakve optužbe o navodnim prevarama i njihovu prikrivanju u MVEP-u, naglašavaju na Zrinjevcu.

“Potpuna je laž i manipulacija koju iznosi zastupnik Grmoja kako ministrica Pejčinović Burić nije poduzela ništa niti pokrenula bilo kakav postupak”, stoji u reakciji MVEP-a navodeći kako je USKOK utvrdio kako su iz ministarstva poduzeli sve radnje u svojoj nadležnosti.

“Temeljem utvrđenih činjenica, a što je potvrđeno i navedenim Rješenjem USKOK-a, ne postoje elementi za pokretanje postupaka zbog povrede službene dužnosti protiv državnih službenika u MVEP RH”, navodi se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Komentiraj