MUP Danas zabilježene tri povrede crte razgraničenja kod Rta Savudrije

HINA

Ministarstvo unutarnjih poslova u subotu je objavilo kako su prvog dana srpnja, dva dana nakon presude Arbitražnog suda, zabilježene tri povrede crte razgraničanja kod Rta Savudrija. MUP navodi kako9 će o svim povredama obavijestiti Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

U 10:45 sato na 0,9 NM i 8 milja od Rta Savudrija, unutar teritorijalnog mora RH, policijsko plovilo Republike Hrvatske zateklo je slovensko policijsko plovilo te su nakon uspostavljenog kontakta izdali upozorenje kako se nalaze unutar teritorijalnog mora RH te da ga napuste, što su u 11,05 sati i učinili. Napominjemo da je prije postupanja hrvatskog policijskog plovila, slovensko policijsko plovilo u prolazu, bez zaustavljanja, upozorilo hrvatsku ribaricu da se nalazi u teritorijalnom moru Slovenije te se nakon toga bez ikakvog postupanja udaljilo od ribarice.

U 11 sati, na crti razgraničenja, uočen je ulazak slovenskog policijskog plovila na 0,8 milja u teritorijalnom moru RH i 1,9 milja od Rta Savudrija. Također je uspostavljen kontakt s plovilom te je upozoreno da se nalazi unutar teritorijalnog mora RH. Policijsko je plovilo potom napustilo teritorijalno more RH.

U 14:06 uočeno je slovensko policijsko plovilo kako uplovljava u teritorijalno more RH s kursom plovidbe prema hrvatskoj ribarici. Prije dolaska slovenskog policjskog broda do hrvatske ribarice na 0,3 milje u teritorijalnim vodama RH i 1,7 milja od Rta Savudrija uspostavljen je kontakt sa slovenskim policijskim plovilom, izadno im je upozorenje da napuste teritorijalno more RH, što su u 14,28 sati i učinili. Nije bilo kontakta između hrvatske ribarice i slovenskog policijskog broda, navodi se u priopćenju MUP-a.

Komentiraj