HINA / Virovitičko-podravska županija / Ivan Šemper

Mreža za održivi razvoj: Promašene mjere ruralnog razvoja

Mreža za održivi razvoj Hrvatske, koju čini desetak akcijskih lokalnih grupa s područja Hrvatske, smatra da Ministarstvo poljoprivrede svojim “neodgovornim postupcima dovodi u pitanje budućnost ruralnog razvoja Hrvatske”, pogoduje velikim sustavima zanemarujući obiteljska poljoprivredna gospodarstva (OPG).

Na konferenciji za novinare pod nazivom “Promašene mjere ruralnog razvoja”, koju je u suradnji s Udrugom OPGH Život i Udrugom prodavatelja poljoprivredne mehanizacije Mreža organizirala u utorak u Virovitici, govorilo se o štetnim posljedicama koje će po budućnost ruralnog razvoja izazvati postupci i odluke vezano za natječaj za provedbu podmjera mjere 4. – ulaganja u fizičku imovinu – unutar Programa ruralnog razvoja RH.

“Ministarstvo poljoprivrede odobriti će 140 projekata vezano za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva. Velika većina su infrastrukturni projekti, odnosno projekti zajedničkih ulaganja. Tek neznatan dio odnosi se na projekte malih i srednjih poduzetnika, odnosno OPG-a”, kazao je predsjednik Mreže za održivi razvoj Tugomir Majdak.

Smatra kako je najveća pogreška napravljena kada je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina definirao razinu potpore koja može biti i do pet milijuna eura za projekt, što je s obzirom na ograničena ukupno raspoloživa sredstva previsoko.

 

  • “Ministarstvo poljoprivrede radi suprotno zajedničkoj poljoprivrednoj politici, hrvatskim potrebama i razvoju ruralnih područja. Posljedica je to nekvalitetnog Programa i loše postavljenih kriterija koji su se mijenjali uoči, ali i tijekom samog natječaja. To je izrazito netransparentno i nepravilno te se tako ne bi smjeli provoditi EU natječaji”, naglasio je Majdak.

 

Miroslav Kovač iz Udruge OPGH Život smatra da se pogoduje velikim sustavima i zanemaruju OPG-ovi. “Takvim pogodovanjem smanjuje se konkurentnost malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača”, rekao je Kovač.

Zdravko Podgajac iz Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije zbog loše postavljenih kriterija predložio je poništenje natječaja.

“Od 1.100 prijava koje se odnose na kupovinu poljoprivredne mehanizacije i opreme u funkciji modernizacije farmi, ne prolazi njih čak tisuću. To nam je apsolutno neprihvatljivo i predlažemo poništenje kompletnoga natječaja te raspisivanje novoga u rujnu ove godine. Jer su poljoprivrednici, naši kupci, pripremali programe, potrošili novac na njihovu izradu, a većina njih od toga neće imati nikakve koristi”, kazao je Podgajac.

Komentiraj