“Mreža Nikola Tesla” će povezivati europske države, gradove i regije

Nakon potpisivanja povelje o suradnji “Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla” u Smiljanu, u četvrtak je u Skradinu osnovana istoimena udruga koja želi promicati i štititi dignitet imena i djela Nikole Tesle u Hrvatskoj i svijetu.

Udruge želi povezivati europske države, gradove, regije, znanstvene i stručne institucije, kulturne i turističke institucije, udruge i ostale partnere koji baštine povijest života, školovanja i rada svjetskog velikana Nikole Tesle te promicati hrvatsku i europsku prošlost i Teslinu baštinu.

U Skradinu su danas jednoglasno izabrane osobe ovlaštene za zastupanje udruge. Za njezina predsjednika izabran je direktor Turističke zajednice Ličko-Senjske županije Ivan Radošević, za potpredsjednicu zamjenica karlovačkog župana Martina Furdek-Hajdin, a za glavnu tajnicu direktorica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić.

U povodu 163. obljetnice rođenja velikog znanstvenika, u Memorijalnom centru Nikole Tesle prije nekoliko dana u Smiljanu je potpisana povelja o suradnji “Nikola Tesla Network – Mreža Nikola Tesla”, što je još jedan pomak prema osnutku prve europske kulturne rute s polazištem iz Hrvatske inspirirane tim velikanom.

Projekt bi, prođe li na Vijeću Europe, najranije u svibnju sljedeće godine trebao dobiti certifikat Kulturna ruta Vijeća Europe 2020. Bit će to poticaj i mnogim domaćim i međunarodnim gospodarstvenicima, kulturnim djelatnicima, znanstvenicima i drugima za izradu novih turističkih planova te za nova istraživanja i prekogranične projekte.

Komentiraj