HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Anka Mrak-Taritaš u četvrtak je predstavila program “Pametno prostorno planiranje u gradu Zagrebu” u kojem se založila za poticanje razvoja i uređenja desetljećima zanemarenih i preskočenih prostora u gradu, s posebnim naglaskom na regeneraciji Donjega grada.

“Zagreb je u svom razvoju preskočio pojedine dijelove grada, što slučajno, što namjerno. Ideja je da vratimo život u preskočene dijelove grada, na korist građana i investitora koji će tu sigurno prepoznati svoj interes”, poručila je Mrak Taritaš s konferencije za novinare u prostorima stare tvornice Badel u Šubićevoj ulici.

Zaštićenim objektima treba dati uporabnu funkciju, kaže Mrak-Taritaš koja se zalaže za mješovitu namjenu tih prostora. Prostor Badela bi s pametnim ulaganjima mogao biti odličan za stanovanje, ali za razne sportske klubove, a dio bi bio vezan uz galeriju.

Mrak-Taritaš je uvjerena da nema investitora koji bi htio ulagati u Sveučilišnu bolnicum, a ona bi preselila specijalnu bolnicu za djecu Goljak u taj prostor, također tamo napravila hospicij, te razmotrila preseljenje dječje bolnice iz Klaićeve ulice.

U prostor Paromlina mogu se staviti knjižnica, čitaonica i multimedijalni centar. Za TŽV Gredelj kaže kako ima veliki potencijal jer tamo mogu biti poslovni i stambeni objekti. “Gledam malo uzore vani, u takav prostor došla je prvo banka, napravila svoj poslovni toranj i iza toga potaknula investicije”, rekla je.

Poručila je kako kroz program pametnog prostornog planiranja želi aktivirati donjogradska dvorišta jer je tu veliki potencijal, a Grad treba pomoći privatnim investitorima da ih aktiviraju.

Tvrdi da bi se svi ti prostori mogli aktivirati cijelom lepezom mogućnosti, kao što su javno-privatno partnerstvo, privatna ulaganja ili fondovi Europske unije, koje Zagreb zasad ne koristi. “Dubrovnik je povukao sredstva za to, ne vidim razlog zašto ne bi i Zagreb”, kaže Mrak-Taritaš.

Na upit novinara da prokomentira to što SDP još nema kandidata za gradonačelnika Zagreba, ali očito neće podržati nju, Mrak Taritaš je odgovorila da će se to još vidjeti, a nju zanima podrška građana.

“Očekujem da ćemo na ovim izborima imati barem desetak kandidata i veseli me da su nakon dugo godina to pravi izbori za gradonačelnika Zagreba”, rekla je Mrak-Taritaš.

Komentiraj