Moskva pozvala češkog veleposlanika zbog protjerivanja ruskih diplomata

Rusko ministarstvo vanjskih poslova u nedjelju je pozvalo češkog veleposlanika na konzultacije nakon što je Prag protjerao 18 ruskih diplomata, javila je agencija TASS citirajući izvor.

Češka je obavijestila EU i NATO o tome da sumnjiči Rusiju za upletenost u eksploziju u mjestu Vrbetice 2014., u kojoj je poginulo dvoje ljudi, i to će se pitanje naći na dnevnom redom ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak.

U subotu je protjerala 18 ruskih diplomata uz objašnjenje da je istraga utvrdila povezanost ruskih obavještajnih službi s eksplozijom u tom skladištu koje se nalazi oko 300 kilometara istočno od Praga.

Češki ministar unutarnjih poslova i obnašatelj dužnosti ministra vanjskih poslova Jan Hamaček rekao je na javnoj televiziji da je policija zaključila da su dvojica osumnjičenih za eksploziju isti oni ruski vojnoobavještajni časnici Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov koje Britanija traži zbog trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri bojnim otrovom novičokom u Salisburyju 2018.

Rusija je ranije u nedjelju poručila da su češke optužbe da su ruske obavještajne službe odgovorne za eksploziju u skladištu streljiva neutemeljene i apsurdne te je bila najavila da će odgovoriti na protjerivanje 18 djelatnika ruskog veleposlanstva.

Komentiraj