VIDEO: Mornar Mike na obali Save

U srijedu, 19. listopada, u klubu Močvara, nastupit će bend Il Sogno del Marinaio, u kojem svira i poznati basist Mike Watt, utjecajni glazbenik američkog nezavisnog rocka osamdesetih i član grupa Minutemen i fIREHOSE.

Watt je nastupio prije dvije godine u Močvari s bendom The Missingmen i promovirao tada posljednji samostalni album “Hyphenated-man”, ploču posvećenu Hieronymusu Boschu, a glazbeno na tragu ranih Minutemena. Ovaj put Watt dolazi u drugoj postavi, promovirajući svoj novi bend Il Sogno del Marinaio s kojim je objavio dva albuma – “La Busta Gialla” iz 2013. i “Canto Secondo” iz 2014. godine.

Mike Watt je svirao s The Stooges od reuniona 2003. godine pa do prestanka rada benda zbog smrti članova, a onda je okupio novu grupu. Il Sogno del Marinaio ili u prijevodu Mornarev san Watt je osnovao 2009., a čine ga još dvojica Talijana, gitarist Stefano Pilia i bubnjar Andrea Belfi. Bend se svojim manje punk, a više prog rock i jazz pristupom kreće na tragu kasnijih fIREHOSE radova, kao i Wattova, možda i najboljeg solo albuma, “Contemplating the Engine Room”.

Il Sogno del Marinaio
Il Sogno del Marinaio

Ipak, Il Sogno del Marinaio su stilski dovoljno različiti da dobivaju usporedbe kako s Black Flag, tako i s King Crimson, pa čak i sa Slint, Tortoise i Gastr del Sol. Bend će na svojoj zagrebačkoj premijeri još jednom pokazati neuništivost Watta i njegovog duga, jednako kao i njegovu nepresušnu opsjednutost sviranjem i stvaranjem.

Kao predgrupa će nastupiti bend Savak, osnovan u Brooklynu 2015. i direktni nastavak garage punk benda Obits koji se nakon tri albuma za Sub Pop odlučio raspasti. Kombinacijom psihodelije 60-ih, pub rocka i ranog američkog hardcore zvuka spajaju nevidljivu liniju između bendova poput Buzzcocks, Ventures, Television, Funkadelic, MDC i The 101ers.

Mike Watt je jedan je od najzanimljivijih i najpričljivijih rokenrol aktera današnjice. Njegovo gostovanje savršena je prilika za pokretanje novog programa koji nije glazbeni, ali se bazira na glazbi – razgovor s gostujućim glazbenicima. Neformalni razgovori sa živopisnim likovima scene održavat će se u šank prostoriji kluba prije početka koncerta, a sadržaj večeri pitanjima će oblikovati publika.

Tako će malo prije početaka koncerta uz pomoć Aleksandra Dragaša koji će moderirati razgovor publika moći popričati o svemu što je zanima o Wattu i njegovu radu, primjerice
zašto uskoro objavljuje zajednički singl s beogradskom Disciplin a Kitschme i koliko voli Koju, zašto se pjesma The Stoogesa na kraju nazvala Down on the Street, a ne Down on the Beach, što zna o hrvatskim otocima, a posebice Visu s čijim iseljenicima živi cijeli život u svom San Pedru…

Savak
Savak

Komentiraj