FaH

MORH: Krstičević i Fallon za jake transatlantske odnose

Hrvatski i britanski ministar obrane Damir Krstičević i Michael Fallon potvrdili su u ponedjeljak u Londonu važnost NATO-a i transatlantskih odnosa za zajedničku sigurnost i istaknuli da je potrebno ojačati europsku perspektivu zemalja jugoistočne Europe, priopćio je MORH.

“Naš zajednički interes je snažna Europa i Unija koja poštuje volju svojih građana, ali poštujemo i posljednje odluke Ujedinjene Kraljevine te smatramo da je važno pronaći odgovarajuće modele njene buduće suradnje s EU-om, pogotovo u području sigurnosne i obrambene politike“ rekao je Krstičević koji boravi u radnom posjetu Britaniji.

Dvojica ministara suglasna su kako je potrebno ojačati europsku perspektivu zemalja u regiji. “Moramo fokusirano i odgovorno raditi na tome i graditi mir i stabilnost zemalja u regiji te podupirati njihov euroatlantski put”, istaknuo je Krstičević.

Fallon je rekao kako London i Zagreb, kao europski i partneri u NATO-u, mogu zajedno raditi na jačanju stabilnosti zemalja u regiji, stoji u priopćenju.

Krstičević i Fallon potpisali su Memorandum o razumijevanju između dvaju ministarstava i razgovarali o budućim vježbama i obuci, pri čemu je spomenuta zajednička vježba “SAVA STAR“ koju već petu godinu zaredom provode hrvatske i britanske oružane snage.

Kako je ranije priopćila britanska vlada, Fallon je pohvalio je hrvatsku ulogu u operacijama NATO-a i mirovnim misijama.

“Hrvatska je dobar partner Velike Britanije i naše oružane snage služe zajedno u sklopu NATO-a u Afganistanu i u Europi. Velika Britanija nastavit će igrati vodeću ulogu u NATO-u i pozdravljam hrvatsko sudjelovanje u Združenim namjenskim snagama visoke spremnosti kojima ove godine zapovijedamo”, rekao je Fallon.

U sklopu posjeta Krstičević se susreo i s predstavnicima Udruge britanskih dragovoljaca Domovinskog rata, načelnikom obrambenog stožera Oružanih snaga Ujedinjene Kraljevine Stuartom Peachom i s britanskim državnim tajnikom za obranu i potpredsjednikom Gornjeg doma parlamenta Earlom Howeom.

U ponedjeljak poslijepodne predviđeni su sastanci s hrvatskim časnicima koji su na službi u NATO/EU zapovjedništvima u Ujedinjenoj Kraljevini, navodi se u priopćenju MORH-a.

Komentiraj