More vjernika pratilo Crnog Nazarećanina ulicama Manile

Autor:

epa08113511 The Black Nazarene is taken on a procession as Catholic devotees flock around to mark its feast day in Manila, Philippines, 09 January 2020. The feast of the Black Nazarene is one of the most celebrated religious events in the predominantly Catholic Philippines, where more than 80 percent of the population professes the faith. The wooden statue, crowned with thorns and bearing a cross, is believed to have been brought from Mexico to Manila in 1606 by Spanish missionaries. The ship that carried it caught fire, but the charred statue survived and was named the Black Nazarene.  EPA/ROLEX DELA PENA

EPA/ROLEX DELA PENA

Više od dva milijuna bosonogih vjernika u četvrtak se pridružilo godišnjoj vjerskoj procesiji na većinski katoličkim Filipinima kako bi odali počast i molili se nekoliko desetljeća starom drvenom kipu Isusa Krista.

Zbog osiguravanja procesije Crnog Nazarećanina, drvene figure Isuse Krista, na ulice Manile izašlo je više od 13 tisuća policajaca.

Ta je ceremonija vrhunac godišnjeg Festivala Crnog Nazarećanina, jednog od najvažnijih na Filipinima.

Vjernici, većinom odjeveni u crveno-žute majice, uz policiju su stvorili “zid” oko vozila s kipom za koji velik dio Filipinaca vjeruje da je čudotvoran.

“Prije tri godine sam molila da moja kći zatrudni jer je bila u braku 15 godina i bez djece”, rekla je 57-godišnja Elma Delos Reyes, danas baka.

“Moj unuk sada ima 2 godine i tu sam da iskažem zahvalnost”, dodala je.

Entuzijastične gomile drvenom Kristu u prolazu uzvikuju “Viva, Viva, Viva!” (Živio), a mnogi od njih penju se kako bi ga pokušali dodirnuti. Zbog velike gužve dio križa odlomio se, otkrili su organizatori.

Filipinski Crveni križ primio je najmanje 850 pacijenata zbog gubitka svijesti, ogrebotina i porezotina, teškog disanja i drugih poteškoća.

Više od 130 tisuća vjernika prenoćilo je u parku u Manili gdje je kip ostavljen od ponedjeljka kako bi ga se moglo dodirivati.

Kardinal Manile Luis Antonio Tagle, kojeg mnogi smatraju potencijalnim budućim papom, na misi je pozvao vjernike da mole za mir na Bliskom istoku.

“Dok se okupljamo u molitvi i zahvalama, prisjetimo se da u drugim dijelovima svijeta postoji opasnost od nasilja. Neka ona ne dovede do rata”, rekao je.

“Pomolimo se za stanovnike Bliskog istoka. Neka želja za uništenjem drugih nestane, kao i želja za osvetom”.

U šest kilometara dugoj procesiji sudjelovalo je više od 2,2 milijuna ljudi.

Njome se odaje počast preseljenju kipa iz parka Luneta do Bazilike Crnog Isusa Nazarećanina u okrugu Quaipo koje je provedeno 1787. godine.

Kip Isusa Krista su 1606. iz Meksika na Filipine donijeli španjolski misionari, a smatra se čudotvornim zbog toga što nije bio oštećen u požaru na brodu kojim je dopremljen.

Više od 80 posto od 100 milijuna filipinskih stanovnika su katolici.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.