Mladi u Austriji podnijeli tužbu zbog nedovoljne borbe protiv klimatskih promjena

Skupina austrijskih maloljetnika u utorak je u Beču podnijela tužbu pred Austrijskim ustavnim sudom protiv austrijske vlade zbog nedovoljnog zalaganja u borbi protiv klimatskih promjena.

“Gotovo potpuno neefikasni zakon o zaštiti klime iz 2011. ne jamči smanjenje emisije stakleničkih plinova”, stoji u tužbi desetak djece i mladih u starosnoj dobi od pet do 16 godina. Time su, kako se navodi, povrijeđena prava djece i mladih zajamčena Ustavom Republike Austrije.

“Mi, djeca i mladi, ne želimo dalje promatrati kako politika uništava našu budućnost. Zato izlazimo pred sud jer i mi, kao i naši roditelji, imamo pravo na sigurnu i sretnu budućnost”, stoji u tužbi koju su podržale klimatska inicijativa mladih Petkom za budućnost (Friday for future) i ekološka udruga CLAW.

Odvjetnica Michaela Kroemer, koja je u ime skupine podnijela tužbu, objasnila je svrhu podnošenja tužbe pred Austrijskim ustavnim sudom.

“U Austriji su djeca zaštićena posebnim ustavnim pravima. I ta prava nedvosmisleno jamče zaštitu djece u smislu generacijske pravednosti. Stoga djeca uživaju pravo na aktivnu zaštitu od posljedica klimatske krize”, objasnila je Kroemer. Po njezinim riječima, austrijski zakon o klimi iz 2011. ne štiti u dovoljnoj mjeri podnositelje tužbe od po život opasnih posljedica globalnog zagrijavanja.

Cilj je stoga natjerati vlasti da osiguraju zaštitu njihovih ustavnih prava poduzimanjem oštrijih mjera u borbi protiv klimatskih promjena. Tužbu je podržao i austrijski ogranak ekološke organizacije Greenpeace, koji smatra da klimatske promjene posebice ugrožavaju prava djece i mladih.

“Klimatska kriza napreduje ogromnim koracima i prirodnim katastrofama ugrožava živote tisuće djece širom svijeta”, priopćio je austrijski ogranak organizacije Greenpeace.

Slična tužba pred ustavnim sudom već je prije dvije godine podnesena i u Njemačkoj. Ta je tužba navela njemačku vladu da postavi nove ciljeve u smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner