Mladi redatelji i koprodukcije ponovno u fokusu Avvantura Film Festivala

Anto Magzan/PIXSELL

Sedmo izdanje Avvantura Film Festivala, prvog međunarodnog filmskog festivala s fokusom na europske koprodukcije, održat će se od 20. do 26. kolovoza na sedam lokacija u Zadru i okolici, a otvorit će ga projekcija hrvatskog filma “Ministarstvo ljubavi” Pave Marinkovića.

Kako se ističe u najavi, film je sniman i na lokaciji kraj Zadra, a ekipa filma očekuje se na otvaranju festivala u lapidariju Narodnoga muzeja u Zadru, gdje će nakon projekcije nastupiti mlada kantautorica Sara Renar.

Na otvorenju će ovogodišnjem dobitniku Nagrade “Tomislav Pinter”, redatelju Veljku Bulajiću biti uručena statua akademske kiparice Jasne Bogdanović.

Festival se ove godine održava na rekordnih sedam lokacija, i to u Zadru, na Kraljevskim vinogradima u Petrčanima na otoku Ugljanu, u Benkovcu, Biogradu na Moru, Sv. Filipu i Jakovu te Kalima. Kao i svake godine, i ove je poseban programski fokus na mlade redatelje i koprodukcije.

“Kroz ovih sedam godina profilirali smo se u festival koji u fokus stavlja mlade autore koji traže svoj komunikacijski kanal i publiku, a festivali poput Avvanture pružaju im priliku da prikažu svoj film koji, bez obzira na kvalitetu, ne može u redovitu kino distribuciju”, stoji u priopćenju direktora i osnivača Avvantura festivala Zadar Sergeja Stanojkovskog.

Kao jednu od najvećih poslastica organizatori najavljuju premijerno prikazivanje novog naslova koji stiže ravno s upravo završenog filmskog festivala u Locarnu u Švicarskoj, film “Glory” koji potpisuju prošlogodišnji dobitnici Grand Prixa na Avvanturi: bugarski redateljski tandem Kristina Grozeva i Petar Valchanov.

U Zadar ponovno dolazi mađarski redatelj Szabolcs Hajdu, čiji je film “Ovo nije moje vrijeme” u Karlovym Varyma dobio Grand Prix, a sam Hajdu koji i glumi u filmu, nagradu za najbolju mušku ulogu.

Avvantura će ugostiti i jednog od najpoznatijih i najnagrađivanijih slovenskih filmaša, Damjana Kozolea, koji je u Karlovym Varyma dobio nagradu za najbolju režiju za film “Noćni život”. Scenarij za film supotpisuje i Ognjen Sviličić, koji također dolazi u Zadar.

Na Avvanturu se vraća i mađarski redatelj Balasz Juszt, s debitantskim filmom “The Man Who Was Thursday” i u pratnji glumačkih zvijezda Rumunjke Ane Ularu, Kanađanina Francoisa Arnauda i Talijanke Emanuele Postacchini.

Iza naslova “10 billion” stoji ime britanskoga redatelja Petera Webbera, koji se proslavio filmom “Djevojka s bisernom naušnicom” s Colinom Firthom i Scarlet Johansson u glavnim ulogama, koji je bio nominiran za Oscara. Webber na Avvanturu dolazi kako bi predstavio svoj eko dokumentarac.

U nastavku suradnje Avvanture i platforme “Eye on Film”, u Zadar dolazi prvi igrani film na engleskom jeziku finskog redatelja Miika Kuparinena, “2 Nights till morning”, koji kritika opisuje kao elegantan, dirljiv film, namijenjen prvenstveno ženskoj zrelijoj publici.

U programu su i “Dnevnik mašinovođe”, hrvatsko-srpska koprodukcija redatelja Miloša Radovića s Lazarom Ristovskim u glavnoj ulozi, te “Go home”, prvi cjelovečernji film bejrutske redateljice Jihane Chouaib u kojemu glavnu ulogu igra velika iranska zvijezda Golshifteh Farahani.

Tu je “Nakom”, američko-ganska koprodukcija koje su režirale Kelly Daniela Norris i TW Pittman. Film je bio uvršten u službenu konkurenciju Berlinala u programu “Panorama”, a riječ je prvom filmu iz Gane na festivalu ikada.

Mladi redatelj hrvatskog podrijetla s adresom u Londonu i Melbourneu Dejan Mrkić predstavit će kratki igrani film “Silence”, nastao kao hrvatsko-australsko-britanska koprodukcija.

Avvantura predstavlja i prvijenac iskusnog redatelja reklama Fernanda Valleje, erotski triler “Fragments of love”, te intrigantni brazilski horor “The Fostering”, prikazan na najprestižnijem žanrovskom festivalu u Sitgesu.

Festival nastavlja suradnju s Europskom filmskom akademijom, te madridskom filmskom akademijom ECAM, a uvodi i novi program pod nazivom “Intermarium”, u kojem prikazuje filmove iz Litve, Latvije, Estonije, Finske, Mađarske, Češke, Slovačke, Hrvatske i Poljske.

Sekcija “Made in Croatia”, koju su zajedno pokrenuli Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Avvantura, prošle se godine pokazala kao pun pogodak, pa se ove godine projekcijama u Zadru i Kraljevskim vinogradima s pogledom na more na Ugljanu, pridružuju i Benkovac, Biograd, Sv. Filip i Jakov, gdje će autori poput Zrinka Ogreste, Pava Marinkovića, Igora Šeregija, Ognjena Sviličića, Antonija Nuića, Renea Bitorajca, Ecije Ojdanić i drugih predstavljati svoje radove.

Festivalski program uključuje i projekciju eksperimentalnog filma Gorana Škofića “Na plaži”, dobitnika Grand Prixa Zagrebačkoga salona, a organizatori za kraj najavljuju premijeru debitantskog filma Igora Šergija “ZG80”, te dolazak u Zadar Bad Blue Boysa na čelu s glumcem Reneom Bitorajcem.

Filmovi se ocjenjuju u tri službene kategorije: europske koprodukcije, Prvi i drugi film i kratki film.

Komentiraj